Újabb erdőtűzoltó csoportok vehették át új járműveiket

tuzolto-02A tokodi és a császári önkéntes tűzoltók is átvehették az erdőtüzek oltásához használható járműveket.

Újabb fejezetéhez érkezett az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok projekt. Április közepe után országosan tizenhat Volkswagen Amarok gépjármű, négyszáznyolcvan erdőtűzoltó egyéni védőfelszerelés, kétszáz speciális eszköz, háromszázhatvan speciális hátizsák, hetvenkét láncfűrész, nyolcvan puttonyfecskendő, nyolc hőkamera és számos egyéb szakfelszerelés kerül az önkéntesekhez.

Összesen nyolc megyében erősödik ezzel jelentősen a mentő tűzvédelem, a járművek és eszközök oda kerülnek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek. A projekt révén az érintett megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém – hatvanfős erdőtűzoltó csoportok alakulnak. Ezzel megvalósul a projektben vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

tuzolto-01

Komárom-Esztergom megyében a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Császári Önkéntes Tűzoltó Egyesület vehetett át egy-egy járművet és az erdőtűzoltás feladatrendszeréhez szükséges egyéb eszközöket, védőfelszereléseket.

(Katasztrófavédelem, Fotó: Sikrai Attila tű. alezredes)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?