Laborpatkányok helyett | Április 24. a kísérleti állatok napja | Nyári gyerektábor

Habár a PETA állatjogi szervezet már 1980-ban bevezette a kísérleti állatok világnapját, az nem szerepel az ENSZ által jegyzett emléknapok között. Mégsem árt néhány szót ejteni a témáról a közeledő jeles alkalom, április 24. kapcsán.

Érdekességek

Az Európai Unió területén szigorú szabályai vannak a kísérleti állatok felhasználásának: ezek meghatározzák azt, hogy az állatok milyen körülmények között élhetnek, illetve hogy fájdalomcsillapítást és stresszcsökkentést is alkalmazni kell a velük folytatott tesztelések során. Az EU-ban évente átlagosan 9,5 millió állaton végeznek kísérleteket tudományos kutatások céljából, illetve élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági területeken – a kozmetikai cikkek ilyetén vizsgálata 2009 óta nem megengedett az unió tagországaiban (máshol azonban nem feltétlenül ütközik akadályba).

peopleteam-tabor (1)

Így csökkentheted a kísérleti állatok számát

Természetes, ha valaki állatvédőként nem híve az állatkísérleteknek, és az EU-ban mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a kísérletekbe bevont állatok számát. Ezért egyébként te magad is tehetsz. Hogyan? Egyrészt vásárolj/ajándékozz vegán és állatkísérletektől mentes termékeket, amelyek címkéjén „cruelty free” és/vagy „not tested on animals” feliratot látsz. Másrészt pedig ha bekövetkezik, hogy háziállataid jobblétre szenderülnek, érdemes elgondolkodnod a tudományos célú felajánlásukon – például az ELTE Családi Kutya Programjához is fordulhatsz ebben az esetben.

Zöld tábor 7–17 éveseknek

Amennyiben te is szereted az állatokat, és nem vagy még 18 éves, szeretettel várunk a PEOPLE TEAM nyári táborfesztiválján, azon belül is elsősorban a zöld táborban (katt ide a részletekért) a következő turnusok valamelyikén, vagy mindegyikén: 2021. július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14. Táborlakóként kutyákkal, lovakkal, rovarokkal, kígyókkal, méhekkel találkozhatsz, természeti jelenségekről hallhatsz, kémiai kísérleteket végezhetsz, és csillagokat vizsgálhatsz. Izgalmasan hangzik? Hát még milyen jó lesz részt venni rajta! Szólj a szüleidnek, és kérd meg őket, hogy töltsék ki a jelentkezési lapot ide klikkelve. Ha július–augusztus, akkor PEOPLE TEAM!

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?