Újabb erdősítési kampány indult Romániában

gyergyo_fenyvesÚjabb erdősítési kampányba kezdett szerdán a romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, amelyre mintegy másfél milliárd eurót fordítanak a uniós helyreállítási alap Romániának szánt forrásaiból.

A kampányt Olténiában, a Duna árterülete közelében található Dabulesti város határában kezdték el több száz akác elültetésével, Klaus Iohannis államfő, Florin Citu miniszterelnök és Tánczos Barna, a tárca vezetője részvételével.

Az elnök rámutatott: Olténiában 3500 hektárnyi területet erdősítenek be, hogy megkössék a homokos talajt, a térségben ugyanis – ahol a Duna szabályozása miatt elmaradtak a rendszeres áradások – a sivatagosodás jelei mutatkoznak, ezért sürgős beavatkozásra van szükség, mert évente több mint ezer hektárnyi termőföld tűnik el.

Lucfenyves - Ennek a lucfenyvesnek a nyári vihar, majd a decemberi jégkár sem adott kegyelmet. Az Egererdő Zrt. szakemberei döntésére az erdőt - amíg van mit, hisz a gombakárosítók gyorsan dolgoznak - hasznosítják, és jövő tavasszal őshonos lombos fajokkal ültetik újra.

Az Országnyi erdő elnevezésű, tavalyi erdősítési projekt megvalósítása után idén újabb ötvenmillió facsemetét fognak elültetni. Az erdősítés a klímaváltozás megfékezését, egy egészséges, tiszta környezet megteremtését is szolgálja, ezért a bukaresti hatóságok jelentős összeget szánnak az uniós helyreállítási alapból Románia újraerdősítésére – magyarázta Iohannis.

Citu szerint Románia területének 29 százalékát borítja erdő, míg az európai átlag 38 százalékos. A román miniszterelnök elmondta: az országos helyreállítási terv egyik célkitűzése az, hogy Romániában az erdős területek aránya meghaladja az európai átlagot.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?