Magyar erdész Európa legjobb női gazdálkodói között

biro_boglarka_sefag_2A CopaCogeca nevű EU agrárszervezet innovációs díjat hirdetett mezőgazdasági termelő hölgyeknek. Jelentős eredmény, hogy a döntőbe jutott végső öt között volt dr.Biró Boglárka, a Sefag Zrt. magyar erdőmérnök kollégája. A fődíjat a spanyol, a különdíjat az olasz versenyző kapta.

Dr. Biró Boglárka, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője egyetlen magyar jelöltként került be a COPA-COGECA által meghirdetett “Innovációs Díj a Női Mezőgazdasági Termelőknek” pályázat öt legjobb jelöltje közé.

A COPA-COGECA, az európai mezőgazdasági termelőket és szövetkezeteiket tömörítő legnagyobb brüsszeli érdekképviselete, 2020-ban hatodik alkalommal hirdette meg pályázatát, melynek célja, hogy szélesebb körben megismertesse a női gazdálkodók által az Európai Unióban alkalmazott innovatív megközelítéseket a mezőgazdaság és az erdészet területén és ösztönözze a nőket, hogy merjenek gazdálkodni.

Idén az elsődleges fókusz a nők aktív szerepének bemutatása volt az új üzleti modellek kialakításában és az éghajlatváltozás legnagyobb kihívásainak kezelésében a mezőgazdaság és erdészet területén. A beérkezett 42 pályázatból nehéz volt választani. A díj lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozó szellemű hölgyek bemutathassák a vidéki térségek jövőjében betöltött kulcsfontosságú szerepüket és víziójukat egy fenntarthatóbb és vonzóbb vidékről. A beérkezett pályaművek rávilágítottak arra, hogy a nők a mezőgazdaságban nemcsak gazdaságilag életképes vállalkozásokat, hanem a környezetre és a társadalomra is erős befolyással bíró projekteket tudnak létrehozni.

Az idei 5 kiválasztott pályázó, akik a legesélyesebbek voltak a díjra (névre kattintva megtekinthető a jelöltek bemutatkozó kisfilmje is):

  • dr. Biró Boglárka – Magyarország
  • Marija Cafuk – Horvátország
  • NazaretMateos – Spanyolország
  • ImmacolataMigliaccio – Olaszország
  • InesTheunis – Belgium

“Kollégánk 21 év óta dolgozik erdőmérnökként. A cégnél és gazdaságában egyaránt a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás gyakorlatát alkalmazza. Arra törekszik, hogy összehangolja földgazdálkodási szemléletét a helyi viszonyokkal, és ezzel csökkentse a növénytermesztés és a vadgazdálkodás közötti konfliktust” – írja közleményében a Sefag Zrt.

Bogi pályaműve az “Erdő- és mezőgazdaság integrációjának lehetősége” címet viselte.

Fotó: Márkusné Tamás Anita

Fotó: Márkusné Tamás Anita

A nyertesek kihirdetésére az Európai Parlamentben egy online díjátadó keretében került sor.

Az első díjat a spanyol versenyző nyerte el, akinek vállalkozását a körkörös gazdálkodás jellemzi, amely a nyersanyagok kiválasztásával kezdődik és a keletkezett hulladéknak szerves trágyaként a fonálféreg ellen való felhasználásával végződik. A vállalkozás módszereiben fontos a műanyag-mentesség, valamint önfenntarthatóság és hulladékmentesség.

A különdíjat az olasz versenyző kapta, aki egy 4 hektáros tanúsított ökológiai gazdaságot vezet, amely szenzorokkal, öntözőrendszerrel és agrometeorológiai állomással, illetve hanghullám és ultrahang rendszerrel van felszerelve. Valamennyi alkalmazott technika fő célja a növények minőségének és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének javítása és a rovarok és a növényi betegségek támadásának csökkentése.

(Sefag Zrt.)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?