Ötven éve viselhetik újra egyenruhájukat a soproni egyetemisták

210310_walden 50_illusztráció_1-soproni-egyetemA Soproni Egyetem hallgatói pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. március 10-én tartott szavazáson tették le voksukat a walden viselése mellett, így a két évtizedes tiltás után viselhettek újra egyenruhát az egyetemisták. Azóta a campuson és a soproni utcákon is büszkén hordják a Soproni Egyetem hallgatói ezt az öltözetet, hirdetve, hogy ők a selmeci-soproni diákhagyományok hű őrzői és éltetői.

A Soproni Egyetemen a walden viseléséért zajló mozgalom 1970 kora őszével vette kezdetét. Az erdőmérnök hallgatók 1968-1973-as évfolyama, és néhány faipari mérnök hallgató egyre gyakrabban vetette fel, hogy jó lenne, ha az 1951 óta tartó tiltás után ismét viselhetnék egyenruhájukat, a waldent.

A hallgatók mellé állt Tamás László adjunktus, aki több vonakodó vezetőt is meggyőzött a hallgatók ügyéről. Béldi Ferenc rektorhelyettes pedig szürke eminenciásként egyeztetett az állampárt és a minisztériumok képviselőivel.

210310_walden 50_illusztráció_2

1971 tavasza-nyara magával hozta az áttörést. Vadászati Világkiállításra készült az ország, és arról is érkeztek hírek, hogy ebben az egyetem, és annak hallgatói is szerepet kaphatnak. Néhányan arra tettek javaslatot, hogy „ajánljuk fel a waldent a Vadászati Világkiállításra, mint egyenruhát”. Először az Erdőmérnöki Kar, majd az egyetemi vezetés elé került a walden ügye. Végül a minisztérium döntött. Két, előre legyártott „egyenruha” közül lehetett választani: honvéd-erdész egyenruhája vagy waldenje legyen a soproni egyetemistáknak? A szavazás demokratikus volt, azon több százan vettek részt, és arra óriási érdeklődés mellett 1971. március 10-én került sor a KISZ-házban, a mai Ifjúsági Házban. Itt 99 %-ban győzött a walden!

210310_walden 50_illusztráció_1-soproni-egyetem

A waldent pedig a Vadászati Világkiállítás tette ismertté ország-világ előtt, 234 hallgató viselte és dolgozott benne, nagy megbecsülést szerezve az Egyetemnek. 2021 nehéz esztendejében 50 éve már, hogy az erdész és a faipari mérnök hallgatók újra viselhetik szép waldenjüket.

(Soproni Egyetem)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?