Így enyhítik az erdőgazdálkodók klímakárát Ausztriában

nemet_erdo_szuAusztriában 350 millió eurós támogatáscsomagról döntöttek még tavaly, a cél az erdőgazdálkodók terheinek enyhítése, ezzel egyúttal az erdők jövőjének biztosítása. A tíz tervezett intézkedésből hatot február elsejével meghirdettek, ezekre 200 millió euró támogatás jut a 350-ből – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Ahogy az osztrák agrárhír-ügynökség, az aiz.info beszámolt róla, hogy még tavaly döntött az osztrák szövetségi kormányzat a 350 millió eurós „erdőalap” létrehozásáról arra válaszul, hogy az erdőgazdálkodókat évről évre mind komolyabb veszteségek érik legfőképpen az éghajlatváltozás, a viharok, a hó, illetve a szú kártétele miatt. Első lépésben, február elsejétől hat intézkedésre lehet pályázni a tízből, jelentette be Elisabeth Köstinger agrárminiszter.

80 millió eurós keret áll rendelkezésre az újraerdősítésre és a friss telepítés gondozására, erre azok pályázhatnak, akik az erdőt ért valamilyen káresemény után szeretnének újratelepíteni. Klímaváltozás-tűrő elegyes erdők telepítése támogatható.

Az erdő fajösszetételének javítására 28 millió eurós keret áll rendelkezésre. Itt az a lényeg, hogy az éghajlatváltozás hatásait jobban kivédő elegyes erdők jöjjenek létre.

60 millió eurós keretet szánnak a szúkártétel miatt elszenvedett veszteségek enyhítésére. Ausztriában minden évben milliós károkat okoznak ezek a károsítók.

szukar_ausztria

Egyre több olyan fa terheli a piacot, amelyet nem tervezetten termelnek ki, hanem valamilyen káresemény miatt dőlt ki, tört le. A tárolás megoldására 9 millió eurós keret áll rendelkezésre.

Megelőző növényvédelmi intézkedések keretében összesen 16 millió eurós keretre lehet pályázni.

Erdőtüzek elleni védekezésre pedig 6 millió eurós keretet tartalmaz az alap.

A még meg nem hirdetett négy intézkedés között kutatástámogatás is szerepel – fagáz és egyéb bioüzemanyagok, valamint klímaváltozáshoz alkalmazkodó erdők témájában –, valamint a fa mint alapanyag szélesebb körű felhasználását, és az erdei biodiverzitás növelését fogja még támogatni az osztrák Agrárminisztérium.

(Magyar Mezőgazdaság; OEE)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?