OSHA: A munkabiztonsági kockázatok veszélyeztetik az európai erdőgazdálkodás életképességét

erdei_traktor_baleset_clAz EU-OSHA új, napokban közzétett jelentése röviden bemutatja a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot érintő szervezeti és technológiai változásokról, valamint az ebből adódó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kihívásokról szóló előrejelzési projektjének megállapításait.

A balesetek előfordulási aránya Európában hagyományosan ebben az ágazatban az egyik legmagasabb, mivel a munkavállalók nagy részét egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védik a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírások, fokozottan érezhetők az éghajlatváltozás hatásai, a gazdaságok bevételei csökkennek, a biztonságosabb intelligens technológiák átvételének üteme lassú és hiányzik a prevenciós kultúra.

baleset_traktor_01

A kutatás elkészítői szerint az európai mezőgazdaság és erdőgazdálkodás terén felmerülő munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kockázatok veszélyeztetik az ágazat hosszú távú életképességét. A kiadvány az ágazatot jelenleg érintő biztonsági és egészségvédelmi nehézségeket járja körbe.

Az új és kialakulóban lévő lehetőségeket és kockázatokat vizsgálja, amelyek például az intelligens gazdálkodási technológiák és az éghajlatváltozás megjelenéséből erednek, valamint a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre gyakorolt hatásokat is taglalja. A dokumentumban szó esik a társadalmi-gazdasági kérdésekről, valamint azokról a nehézségekről, amelyekkel az ágazat a munkahelyi biztonság és egészségvédelem kezelése során, illetve a társadalmi nyomáshoz és a munkaerőpiaci fejleményekhez alkalmazkodva szembesül.

ronkszallito_baleset_2

A kutatás megállapításai hangsúlyozzák, hogy foglalkozni kell az ágazatban gyakran előforduló atipikus foglalkoztatási gyakorlatokkal, a balesetek átlátható, megalapozott bejelentésének hiányával, és a megbetegedésekkel. A kiadvány végezetül számos ajánlást fogalmaz meg a feltárt problémák kezelésére, valamint az ágazat fenntarthatóságának biztosítására vonatkozóan.

A kiadvány angol nyelvű változata IDE kattintva tölthető le!

(OSHA, Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?