Elhunyt Rozsnyai Aladár, a magyar erdők egyik kiemelkedő természetfilmese

rozsnyai_aladarRozsnyai Aladár rendező-operatőr, szerkesztő 2020. december 2-án, 77 éves korában meghalt. A hírt élettársa, Rajna Juditra hivatkozva a Forestpress.hu oldal jelentette meg a napokban.

A 60-as évektől természet- és dokumentumfilmes, az MTV munkatársa, a 90-es évektől független filmes. Munkái többek között: a 24 részes „Magyarországi arborétumok és gyűjteményes kertek”; a „Védett természeti értékeink” sorozat; a „Szent István vándorlás” sorozat, melyet Peták Istvánnal együtt forgatott a kék jelzés nyomában 1998-99-ben.

2006. januárjában indult Szövetségben a fákkal című erdészeti sorozata a Duna TV-ben, amely 2010-ig élt. 2012. februárjában a TV2 csatornán vasárnap reggel volt látható erdészeti témájú sorozata Zöld Világ címmel.

rozsnyai_aladar

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. augusztus 20-án az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adományozta Rozsnyai Aladár rendező-operatőrnek, szerkesztőnek, itthon és külföldön egyaránt elismert természet- és dokumentumfilmjeiért, az erdőket, erdészeket, természeti értékeket megörökítő, a nagyközönséggel megismertető munkásságáért.

Hamvai december 16-án kerültek biournába, és gyermekei a Tiszakürti Arborétumban kívánják elhelyezni.

(Forestpress.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?