Gímszarvas lett a zalaegerszegi focisták kabalaállata – vagy mégsem?

zala_zalanAz egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Nevet, mert a ZTE, vagyis a ZTE FC Zalaegerszeg fociklubjánál a Magyar Értéktárban is szereplő gímszarvast választották kabalának. Zala Zalán egy messzeföldön híres, a hazai vadgazdálkodás kiemelkedő eredményének megtestesítője – lehetne. Ha gímszarvas lenne…

Ám amilyen jó és dicséretes az ötlet, annyira rossz a kivitelezés, a jelmez ugyanis nem egy gímszarvast ábrázolt, az agancsa egyértelműen egy fehérfarkú szarvasé.

A ZTE hivatalos honlapján így írnak az új kabaláról:
“Biztos felmerül bennetek a kérdés, hogy miért éppen szarvasra esett a választásunk? A szarvas amellett, hogy a magyar népi hagyományokban jól ismert és kedvelt állat, impozáns megjelenésével a Zala megyei erdők „királya”.”

Ez a jelmez azonban nem a Zala megyei erdők “királyát” ábrázolja.

zala_zalan_2

Eljutottunk tehát megint az örökzöld témáig. A magyar gímszarvas az magyar gímszarvas. Nem fehérfarkú szarvas, ami eleve az őzekkel áll rokonságban.

Idézem egy korábbi bejegyzésemet:
A gímszarvas (Cervus elaphus) nemzeti kincsünk, kiállása és agancsa össze sem hasonlítható amerikai rokonával. Ennek egyik oka, hogy a fehérfarkú szarvas vagy más néven virginai szarvas (Odocoileus virginianus) az őzformák (Capreolinae) alcsaládjához tartozik, tehát közelebb áll az európai őzhöz (Capreolus capreolus), mint a gímszarvashoz, ami a szarvasformák (Cervinae) alcsaládjának tagja.

Remélem, hogy a ZTE vezetői és marketingesei még orvosolni fogják a problémát, mert éppen egy Zala megyei patinás klubnál elképzelhetetlen számomra, hogy egy amerikai szarvasfaj csináljon kedvet a gyermekeknek a focihoz, a sportoláshoz.

Őszintén remélem, hogy a ZTE-nél is inkább a magyar gímszarvasra lennének büszkék, amelynek bőgése a szeptemberi erdők igazi különlegessége – Zala megyében különösen!

Gribek Dániel

(Erdő-Mező Online – Fotó: ZTE FC Zalaegerszeg, www.ztefc.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?