Székesfehérváron telepítenek erdőt a Vadex erdészei

vadex_erdotelepites_2Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége.

A telepítések szerdán a Hübner András utca melletti területen kezdődtek meg, ahol a szakemberek 27.500 tő erdészeti csemetét telepítenek. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a fásítás kapcsán azt mondta, hogy a Fehérvár Tüdeje Program a jövőben sem áll meg.

„Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem egy olyan bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül az emberiség nem tudna létezni. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban.” – olvasható a fehérvári erdősítési programban szakmai partnerként közreműködő Vadex oldalán.

vadex_erdotelepites_1

Székesfehérvár több éve indította útjára a Fehérvár Tüdeje Programot, amelynek keretében több hektár új erdőt telepítettek már a szakemberek. 2020-ban sem állt meg ez az erdősítési program: az őszi ütem alkalmával a Palotaváros peremén létesítenek összesen több mint 9 hektár új erdőt. A telepítés első napjain a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. munkatársai a Hübner András utca melletti réten több mint 27500 tő kocsányos tölgyfát és szilt ültetnek.

vadex_erdotelepites_13

Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi szakmai vezetője elmondta, hogy most a létesülő 9 hektár és a tavaszi, majdnem 3 hektáros telepítés után környezetvédelmi szempontból sikeres évet zárhat a város: „Nagyon jó a tavasszal telepített erdőfoltok eredési aránya, szépen növekszenek a Palotavárosi tavak mentén, illetve a Sóstó Természetvédelmi Területen ültetett csemeték. A talajvizsgálatok után úgy gondoljuk, hogy itt, a Hübner András utca mögött is hasonlóan jó eredés lesz jellemző.” A most ültetésre kerülő erdészeti csemetékről a szakember azt mondta, hogy jó eséllyel 2-3 év múlva már kellemes árnyékkal szolgálnak majd az arra sétálóknak.

vadex_erdotelepites_14

„Nagyon fontos, hogy nem lehet mindenhova erdőt telepíteni! Minden egyes tervezést egy szigorú és alapos talajminta-vételezés előz meg, amely során kiderül, hogy az adott területen milyen összetételű, szerkezetű és rétegződésű talajjal van dolgunk. Ebből lehet később megtervezni az erdő összetételét, és kiválasztani a talajhoz és fajhoz megfelelő ültetési technológiát.” – mondta el Balsay Zsolt, a Vadex Mezőföldi Zrt. ágazati igazgatója, aki hozzátette, hogy a jelenleg ültetés alatt álló terület rendkívül jó, közel 100 centiméteres termőföld-takaróval rendelkezik.

Dr. Cser-Palkovics András az erdőtelepítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nagy öröm, hogy újabb ütemmel tudjuk folytatni a Fehérvár Tüdeje Programot, amelyet néhány évvel ezelőtt indítottunk el. A Hübner András utca mögött és a Palotavárosi tavak környékén a napokban több tízezer fát telepítenek majd a szakemberek. Az Önkormányzat, a Városgondnokság és a VADEX összefogásában megvalósuló projekt itt természetesen nem áll meg, további ütemekkel folytatjuk majd a klímavédelmi akciót.”

(szekesfehervar.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?