Az erdőbirtokossági társulat hatályos és igényelt szabályozása

vertes_erdotelepites_2A magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online fórumsorozat 2020. október 8-i rendezvényén az erdőbirtokossági társulatokról és azok várható jövőjéről volt szó.

Ha egy vagy több önálló erdőgazdálkodási egység tulajdonosai az erdőgazdálkodást közösen, társult erdőgazdálkodás formájában kívánják folytatni, akkor ezt egy erre a célra kialakított, a gazdálkodási terület és a tagság változásaihoz megfelelő alkalmazkodást biztosító speciális gazdálkodó szervezet, az erdőbirtokossági társulat alapításával tehetik meg.

Az erdőbirtokossági társulat elsődlegesen az alapszabályának mellékletét képező földrészlet-jegyzékben szereplő erdőkben (társulati erdő) gazdálkodik. Tagjai – bár a változások jelenleg társulati döntést is igényelnek – a társulati erdők mindenkori tulajdonosai. Az erdőbirtokossági társulatokra vonatkozó szabályozást a már sok szempontból elavultnak számító 1994. évi XLIX. törvény tartalmazza.

A korábbi fórumokon a közelmúltban megjelent, illetve hatályba lépett jogszabályokról is esett szó. Az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvény megújítása viszont még várat magára, ezért a tájékoztató rendezvényen a hatályos szabályozást részletesen nem ismertetették, inkább a résztvevők megosztották az erdőbirtokossági társulatok működésével kapcsolatos tapasztalataikat, valamint a szabályozási javaslataikat. A téma fontosságát jelzi, hogy igen aktív párbeszéd alakult ki a résztvevők között. Abban mindenki egyetértett, hogy az erdőbirtokossági társulatról szóló törvény megújítása elengedhetetlen, és nagyon fontos, hogy lehetőség szerint erre minél előbbi sor kerüljön.

ponsse_lenti_zalaerdo_2

A jövőbeni szabályozás kapcsán felmerült:
– hogy az új feltételek (pl. osztatlan közös tulajdon felszámolására biztosított új egyszerűsített lehetőség, valamint az osztatlan közös tulajdonú erdők tulajdonosi hasznosítását biztosító új erdőhasználati jogcímek) mellett várható-e érdemi érdeklődés a társult tulajdonosi erdőgazdálkodás, illetve az erdőbirtokossági társulati forma iránt, és ha igen, akkor kik részéről, milyen területi léptékekben, és milyen feltételekkel?
– hogy megfogalmazódik-e olyan erdészetpolitikai szempont, ami az erdőbirtokossági társulatok előtérbe helyezését eredményezheti az állam részéről?

Nagyrészt ugyanis e felvetések határozzák meg azt, hogy az új szabályozás milyen irányt vegyen.

Az elhangzottak alapján feltételezhető, hogy a tulajdonosok részéről az egyszerű feltételek melletti társult erdőgazdálkodásra az igény megvan (ezzel várhatóan sok esetben az ingatlan megosztásokat is el lehetne kerülni), illetve a jól működő erdőbirtokossági társulatok további működését is biztosítani szükséges.

A fórumon az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának képviselője is részt vett és röviden ismertette az erdőbirtokossági társulati törvény megújítása kapcsán eddig felmerült szempontokat és kérdéseket. A szaktárca kérése, hogy a szakmai szervezetek állítsanak össze a részükre egy egységes javaslatcsomagot a szabályozáshoz.

A tájékoztató fórumokról készült videófelvételek és előadásanyagok a pdfrendezvénynaptárból (238 KB) érhetőek el. A soron következő, 2020. október 15-én 15 órától kezdődő fórum témája a magán-erdőgazdálkodás integrációs lehetőségei, továbbá abban a magánerdészeti vállalkozások szerepe lesz, amelyre a rendezvénynaptárban foglaltak szerint lehet regisztrálni.

(NAK/Szalai Károly)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?