Az erdők tulajdonosi használatáról informálódhattak a magán-erdőgazdálkodók

Alapvetésnek tekinthető, hogy az erdő hasznosításának, hasznai szedésének joga elsődlegesen annak tulajdonosát illeti, így azzal kapcsolatban a meghatározó döntéseket is ő hozza. Ilyen döntés elsődlegesen az, hogy a tulajdonában álló erdőt maga használja (azaz ő lesz az erdőgazdálkodó), vagy a használat jogát átadja más személy részére. A fórum keretében az első esetet járhatták körbe a résztvevők.

A közvetlen használat mellett tulajdonosi használatnak minősül az is, ha a tulajdonos az osztatlan közös tulajdonban álló és használati megosztással érintett erdőnek minősülő földnek a használati rendben egy másik tulajdonostársa hasznosításába adott részén többlethasználati megállapodással megszerzett jogát gyakorolja.

Szélesebb értelemben véve egyfajta tulajdonosi használatként értelmezhetőek továbbá a következő esetek is, hiszen az erdőgazdálkodás ezekben az esetekben is nagyobbrészt a tulajdonos érdekkörében valósul meg:
–    osztatlan közös tulajdonú erdő saját jogú használata polgári jogi társaság keretében,
–    társult erdőgazdálkodás erdőbirtokossági társulat keretében,
–    az erdő használata saját gazdasági társaság keretei között, valamint
–    az erdőnek minősülő föld hasznosítása erdőkezelésbe adás útján.

erdo_borostyan_biodiverzitas

A fórum második felében a résztvevők elhangzottakhoz kapcsolódó kérdéseinek, észrevételeinek megbeszélésre került sor, majd a jelenlévő erdőgazdálkodók, erdészeti szakirányítók fejthették ki, hogy milyen módon szeretnének élni az erdőgazdálkodási lehetőségekkel és mit tartanak a legalkalmasabb megoldásnak.

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a fórumsorozat  pdfrendezvénynaptárjából (235 KB) érhetők el.

A következő alkalommal, 2020. október 1-én, 15 órától, az erdők használatba adásának lehetőségeiről hallhatnak az érdeklődők, amelyre a rendezvénynaptárban foglaltak szerint lehet regisztrálni.

(NAK)

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Az erdők tulajdonosi használatáról informálódhattak a magán-erdőg...

Vélemény, hozzászólás?