Légi növényvédelem a Zalaerdő Zrt.-nél – megválaszolt kérdésekkel

legi_novenyvedelem_zalaerdoAz elmúlt időszakban Zala megye több pontján végzett légi növényvédelmet a Zalaerdő Zrt., mely a zaol.hu portál több olvasójában aggodalmat váltott ki. A regionális híroldal ugyanakkor korrekt cikkben tette helyre a dolgokat.

Zaol.hu: Felesleges az aggodalom! A Zalaerdő Zrt. már a hetvenes évek óta végeztet légi növényvédelmet

A világhálón az terjedt, hogy az állami erdőgazdaság virágzó akácerdők felett végezte a helikopteres gyomkorlátozást, s a felhasznált készítménytől elpusztulnak a méhek. Vajon igaz a hír? Megkeresésünkre Babics István, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési előadója elmondta: légi gyomkorlátozást végeztek, ami nem azonos a gyomirtással, mert nem volt cél a siska nádtippan teljes kiirtása, hiszen akkor egyéb, sokkal problémásabb gyom, például szeder veheti át a helyét a növénytársulásban. Ezért az engedélyezett dózishoz képest csökkentett menynyiségű hatóanyagtartalmat juttattak ki, mely a növényt nem pusztította el, de a növekedését megállította. Így az már a tölgy csemetéknek kevésbé lesz konkurense, ám a talajfelszínt fedi.

Megjegyezte, a hetvenes évek óta végeznek légi gyom­irtást, gyomkorlátozást, illetve növényvédelmet – de még soha, senki nem tett panaszt méhpusztulás ügyében. Amúgy általában a méhészekkel jó viszonyt ápolnak, a Bajcsai Csemetekertből több százezer akác, vadalma, vadkörte (és még sok minden más) csemetét ültetnek ki az erdősítésekbe, amelyek később méhlegelőként is szolgálhatnak. Ha a méhészek „települnek” erdeikbe, az erdőgazdálkodónak tett bejelentést követően szívesen látják őket. Az erdőn dolgozók pedig elviselik azt a néhány méhcsípést, amit munka közben elszenvednek, annak ellenére, hogy volt, akit az orvosi ügyeletre kellett vinni allergiás tünetek miatt. Jelezte: a méhészek között sok kiváló szakember van, akik megértik az erdőben végzett tevékenységeket. Az erdészek között pedig számos méhész található, akik tudják, milyen károsítóktól kell igazán óvni a méhcsaládokat.

legi_novenyvedelem_zalaerdo

– Szeretném előrebocsátani, hogy az általunk használt gyomirtószer – mely a Focus Ultra nevet viseli – a méhek vonatkozásában nem jelölésköteles, ami azt jelenti, hogy semmiféle veszélyt nem jelent rájuk – szögezte le Babics István, aki mint a cég egyik növényvédelmi szakirányítója, felelős a szakszerű és a jogkövető légi növényvédelem végrehajtásáért. – Ennek megfelelően beszereztük az engedélyt a Zala Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályától – szigorú feltételrendszernek megfelelve – a légi növényvédelem elvégzésére. Továbbá megkértük az engedélyt a vadászati hatóságtól, valamint a Zala Megyei Kormányhivatal agrárügyi és környezetvédelmi főosztályának földművelésügyi osztályától is, amelyben igazolják, hogy az érintett területeken nem zavarjuk a vadat, illetve annak élőhelyét. A helikopteres növényvédelem pontos idejét egy munkanappal a megkezdés előtt az illetékes hatóságnak bejelentettük. Mivel a növényvédő szer nem jelölésköteles, az önkormányzatokat – és rajtuk keresztül a méhészeket – nem kellett kiértesítenünk, ők a növény- és talajvédelmi osztály honlapján közzétett értesítőből tájékozódhattak a repülésről. Az előírt védőtávolságokat (a felszíni vizek, illetve a szomszédos növénykultúrák vonatkozásában) betartottuk, sőt elsodródásgátló adalékanyagot is használtunk annak érdekében, hogy a szél ne tudja messzire vinni a gyom­irtó szert, továbbá a gép kis magasságból permetezett. S még valami: a helikopter felszállásához és a munkavégzéshez légtérhasználati engedély szükséges, természetesen, azzal is rendelkezett az általunk megbízott vállalkozás.

nadtippan_zalaerdo

Babics István hangsúlyozta: a gyomkorlátozást fiatal, 2–4 éves, 50–80 centiméter magas, tölgy erdősítésben végezték. Ezekben a csemetésekben a legnagyobb gondot az egyszikű siska nádtippan okozza. Ez egy nagyon agresszív, maggal és tarackról is szaporodó gyomnövény, amelynek lándzsás, kemény levele még a legelő vad nyelvét is elvághatja, így annak nem tápláléka. Nehezen kiirtható, másfél méter magasra is megnőhet, sűrű, áthatolhatatlan szövedéket alkotva, amely nemcsak a vizet, a tápanyagot és a napfényt veszi el a tölgy­csemeték elől, hanem búvóhelyet biztosít az őzeknek, szarvasoknak is, amelyek, ha már választani kell, nyilván inkább a zsenge kicsi tölgyeket fogyasztják el. A siska nádtippan elleni védekezést május elején lehet és kell elvégezni, ez a legmegfelelőbb időszak hozzá, mert a növény ekkor még nem virágzik. Csupán 2–3 hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy a gyomnövény megfelelő fejlettségi fázisában végezzék el a beavatkozást. Ráadásul több száz hektáron a kézi kapás eljárás nem megoldható, hiszen ma sehol sincs ehhez elegendő kézi munkaerő. Így nem marad más, mint a légi permetezés.

Megkeresésünkre Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője válaszában megerősítette: a Zalaerdő Zrt. által alkalmazott gyomirtó készítmény méhekre valóban nem veszélyes, ami azt jelenti, hogy méhek által látogatott virágzó növényekre, vagy gyomnövényekre nappal permetezve sem okozhat méhpusztulást. Hozzátette: a növényvédő szerek kijuttatása során fokozottan kell kezelni kockázatokat, elhárítani veszélyeket. A kockázat elhárításának egyik pillére, hogy tudományos vizsgálatokkal állapítják meg az adott készítmény – esetünkben a gyomirtó szer – méhveszélyességét és a kategóriába sorolás alapján tiltják, vagy engedélyezik a virágzó növényeken történő alkalmazást.

Második pillérként a légi permetezés engedélyezésére, végzésére vonatkozó jogszabályi környezet, a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44//2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet előírásai támasztanak szigorú feltételeket. Harmadik pillérként pedig a légi permetezés gyakorlati megvalósításakor alkalmazandó szabályok tényleges betartása teszi lehetővé a veszélyek teljes körű, tényleges kiküszöbölését. Az osztályvezető megállapította: a kérdéses esetben mind a három pillér teljesült. Kérdésünkre közölte: a Zalaerdő Zrt. részére osztályukon engedélyezett, 20 település határában 524 hektáron elvégzett légi gyom­irtást követően növényvédő szer eredetű méhelhullás gyanújáról nem érkezett bejelentés a hivatalhoz.

(zaol.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?