Két új Ponsse erdészeti gép dolgozik a Lenti Erdészetnél (+VIDEÓ)

ponsse_lenti_zalaerdo_1Két új erdészeti gép állt munkába nemrég a Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészeténél. A Ponsse harvester és forwarder az egyik legmodernebb fakitermelési technológiát képviseli, amit leginkább fenyőkitermelésnél használnak majd a szakemberek.

A Kanizsa TV híradása szerint a Zalaerdő Zrt. munkatársai könnyen megtanulták a két új erdészeti gép használatát, amiknek köszönhetően egy átlagos fakitermelő brigád napi teljesítményénél minimum négyszer több fenyőt tudnak kitermelni.

– 90 százalékban fenyőtermelést végzünk a géppel, illetve kisebb mértékben, mintegy 10 százalékban keménylombos tűzifát is fogunk vele vágni – mondta el Kósa József, a Lenti Erdészet kerületvezető erdésze.

A forwarderrel a letermelt faárut a vágásterületről összegyűjtik, majd a kamionos szállításra alkalmas út mellé készletezik. A modern géppár egyébként az egyre gyakoribb viharkárokat is biztonságosan fel tudja számolni.

– Az utóbbi években nagyon sok szélkárunk volt. Ilyenkor a faanyag egymáson fekszik, ezért nagyon veszélyes a kézi döntés. Ezzel a technológiával azonban biztonságban meg tudjuk oldani a kárfelszámolást. S miután új gépekről van szó, ezért 10-12 évig várhatóan biztos kapacitással fogunk rendelkezni. Ezt teljeskörűen mi magunk próbáljuk üzemeltetni – fejtette ki Lukács István, a Lenti Erdészet fakitermelési ágazatvezetője.

ponsse_lenti_zalaerdo_2

A Forest Power Kft. által forgalmazott munkagépek kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy minimális károsanyag-kibocsátással működnek.

(KanizsaTV nyomán Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?