Így vizsgáztak az ásotthalmi Bedőben az erdészeti szakmunkás tanulók – maszkban (+KÉPEK)

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_4Erdészeti szakmunkások vizsgáztak az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A Délmagyar.hu beszámolója és fotói.

– A fiú arra vár, hogy felépüljön a légnyomás, és elvégezze a fékpróbát – mutatta a traktort és az utána kötött pótkocsit Sáricz János szakoktató, majd Falubíró Alex kényelmes tempóban elindult a járművel, és elvégezte a feladatot. Szerdán és csütörtökön 25 erdészeti szakmunkás tanuló vizsgázott az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_5

Andrésiné Ambrus Ildikó intézményvezető elmondta, az erdészeti szakmunkások gyakorlati vizsgája sokrétű: vállalkozási ismeretekből (ezt kedvelik a legkevésbé), növény- és vadfelismerésből, fadöntésből és gallyazásból, gépkezelésből, fegyverismeretből, gépkarbantartásból és -kezelésből, motorfűrész-szerelésből és erdőművelésből is számot adnak tudásukról. Ha végeznek, két lehetőségük van, maradnak érettségizni, körülbelül a végzősök fele dönt így, vagy elmennek dolgozni.

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_7

A balotaszállási Falubíró Alex is marad. A feladatoktól a számlakitöltéstől eltekintve nem tartott, édesapja fakitermelő, mint mondta, ebbe a szakmába nőtt bele. – Ő is sokat tanított, dolgoztam is már vele. A gépek között jobban érzem magam – mondta, majd továbbállt a következő állomásra. Kiss Zoltán Sánta Norbertet kérdezte a sörétes fegyver és lőszer fő részeiről, illetve a sörétes kaliber definíciójáról. Norbert válasza tökéletes volt, csak a szórenddel volt gond, négyest kapott. – Ez jó rész, ezt szokták szeretni, a klasszikus vadászati eszközöket kedvelik a fiatalok – tette hozzá a pedagógus.

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_6

Szűcs Attilánál egy 3 és 5 centiméter közötti vastagságú korongot kellett levágni egy fa­törzsből motorfűrésszel. Itt többek között arra kellett figyelni, hogy a nyomott és a húzott ol­dalon a vágás egy síkban találkozzon, és merőleges legyen a palástra.

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_1

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_2

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_3

erdeszeti_szakmunkas_vizsga_asotthalom_4

(delmagyar.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?