Csodát tesznek a dél-alföldi erdészek – Emlékerdő született a sívó homokon (+KÉPEK)

emlekerdo_tompa_07Több szempontból is különleges az az emlékerdő, amit május 25-én adtak át a KEFAG Zrt. sáskalaposi vadászháza mellett. A Tompa határában helyet kapó parkerdő új, egyhektáros területe a 2021-es “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra hívja fel a figyelmet, de egyben a majdnem 50 évvel ezelőtti, budapesti világrendezvény előtt is fejet hajt.

TELJES KÉPGALÉRIA A SÁSKALAPOSI EMLÉKERDŐ ÁTADÁSÁRÓL >>>

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Trianon 100. évfordulóján az akkor kijelölt határtól mintegy másfél kilométerre öleli körbe 7 fafaj és 6 színpompás cserjeféle a faragott emlékoszlopot. Ha valamelyik szakma ugyanis megérezte a békediktátum hatását, az az erdészet volt – és a közösség példamutatóan állt talpra a nemzeti tragédia után, az évtizedek során duplájára növelve a jelenlegi országterület erdősültségét.

emlekerdo_tompa_06

Az ünnepélyes átadón Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója az erdő, a vad és az ember kapcsolatáról beszélt, ami a száraz, homokos térségben méginkább felértékelődik. A térség egyik legfontosabb vadfaja például a szárazságtűrő dám, a faj érdekében az erdészet szakemberei komoly élőhelyfejlesztési munkát végeznek.

emlekerdo_tompa_03

Az ünnepi faültetésen és átadón Bors Richárd, a „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója Kovács Zoltán miniszteri biztos üzenetét tolmácsolta, aki hangsúlyozta az erdészek, a vadászok, és a természetvédelmi őrök munkájának fontosságát.

emlekerdo_tompa_04

Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszédében szintén a magyar erdész szakmát méltatta, amely akár a sívó homokon is csodát tud tenni. A politikus hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány következtében a belföldi turizmus soha nem látott mértékben értékelődhet fel, ebből pedig a déli országrész is profitálhat, hiszen az alföldi erdők jó lehetőséget nyújtanak a családi kirándulásokra.

emlekerdo_tompa_08

A 22 állami erdőgazdaság a Vadászati Világkiállításnak emléket állítva vállalta, hogy 1-1 hektár parkkal járul hozzá a mementóállításhoz. A sorban a Tompa és Kelebia között fekvő sáskalaposi terület volt a negyedik, ahol a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium diákjai fújták a kürtöt. Jóni Antal fafaragó alkotása mostantól az évről-évre növekvő fenyők, juharok gyűrűjében várja majd a látogatókat, és reméljük, hogy 50 év múlva is a helyi erdészek egyik fontos találkozóhelye lesz a végeláthatatlan homokban megalkotott csendes liget.

emlekerdo_tompa_02

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?