Börtönbüntetést kaphat az orvvadászokat segítő hivatásos vadász

vadaszpuska_soretesA Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványoz annak a vadásznak a büntetőügyében, aki pénzért orvvadászokat segített egy gímszarvas elejtésében, illetve húsa, valamint trófeája eltulajdonításában. A súlyosbításra irányuló indítvány az egyik orvvadászra elsőfokon kiszabott büntetést is érinti.

A dunántúli cég alkalmazásában álló hivatásos vadász a vád szerint 2017 őszén két ismerősét információkkal, valamint vadászfegyver és lőszer biztosításával segítette abban, hogy az őt alkalmazó cég vadászterületén egy értékes trófeával rendelkező gímszarvasbikát jogosulatlanul elejtsenek. Ezt követően részt vett az állat mintegy 180 kilogramm súlyú húsának, valamint 8 kilogrammnyi trófeájának eltulajdonításában. A hivatásos vadász erre, valamint arra tekintettel, hogy kötelezettségét megszegve a jogosulatlan vadászat tényét és a vad elejtését ne dokumentálja, illetve munkaadójának ne jelentse, 300 ezer forintot vett át az orvvadászoktól – olvasható a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

veszprem_orvvadasz_1

Az elsőfokú bíróság a vadászt lopás, lőszerrel való visszaélés, bűnsegédként elkövetett orvvadászat, valamint vesztegetés elfogadásának bűntettében, az egyik orvvadászt – aki a fentieken kívül további jogosulatlan vadászati tevékenységet is végzett – orvvadászat, lopás és vesztegetés bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében, míg társát orvvadászat, lopás és vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a vadászt 2 év – végrehajtásában felfüggesztett – szabadságvesztésre, az orvvadászokat pedig 1 év 6 hónap – végrehajtásában felfüggesztett – szabadságvesztésre, továbbá egyiküket pénzbüntetésre ítélte.

Emellett mindhárom vádlottat 3 évre eltiltotta a vadász foglalkozás gyakorlásától. Az elsőfokon eljárt ügyész az ítélet ellen a hivatásos vadász, valamint a pénzbüntetéssel nem érintett orvvadász terhére, annak súlyosítása iránt jelentett be fellebbezést. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva arra terjesztett elő indítványt a Pécsi Ítélőtáblához, hogy a hivatásos vadászra – figyelemmel arra, hogy a foglalkozásához kötődő közbizalom megsértésével olyan bűncselekményt követett el, amelyet hivatásánál fogva meg kellett volna akadályoznia – hosszabb tartamú, végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést is szabjon ki. A fellebbezéssel érintett orvvadászt érintően az elsőfokú ítéletben meghatározott büntetésen felül pénzbüntetés kiszabására irányul az ügyészi indítvány.

(bama.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?