Egyre több kiránduló zavarja meg a vadászokat és a vadat a koronavírus miatt

erdo_utOrszágos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen pihennek a szabadban, miután a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek látogatása korlátozott vagy nem lehetséges. A kirándulóknak azonban tudniuk kell: ha nem viselkednek a természetben (amely szinte minden esetben vadászterület is) felelősen, veszélyeztetik annak élővilágát, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást.

Több vadászatra jogosult szervezet jelezte az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, mint érdekképviseleti szervezetnek, hogy a természetjárók az elmúlt hetekben a korábbinál jóval gyakrabban térnek le az utakról, művelt mezőgazdasági területen bukkannak fel, sokszor sötétedéskor vagy azután is a vadászterületen tartózkodnak. Mindez problémákhoz vezethet.

Az élőhelyek indokolatlan zavarása kárt okozhat a vadállományban, amely most, a szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. A zavarás az afrikai sertéspestis elleni védekezést is megnehezítheti, és a figyelmetlen kirándulók szintén terjeszthetik a házi sertésre veszélyes betegséget. Az erdőkben, bokrosokban napközben megriasztott vad balesetveszélyt is jelent, mert gyakran forgalmas utakat keresztezve menekülhet.

erdei_tura_bakancs

A Védegylet összefoglalta, miért és mire kell ügyelnie annak, aki a természetben szeretné tölteni a szabadidejét, az információk elérhetők a szervezet honlapján: https://vadaszativedegylet.hu/hirek/viselkedjunk-felelosen-a-termeszetben

(OMVV)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?