Aláírást gyűjtenek, hogy függesszék fel az erdőkitermelést és a vadászatot a szükségállapot idejére

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Aláírástgyűjtést kezdeményezett az Agent Green környezetvédelmi szervezet, hogy a szükségállapot idejére függesszék fel az erdőkitermelést, illetve a vadászatot Romániában. A Ludovic Orbannak címzett felhívásban több szempontra is felhívják a miniszterelnök figyelmét.

Állításuk szerint az elmúlt héten rekordméreteket öltött a fakitermelés. Hivatalosan összesen 79965 szállítmány indult útnak, de ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az Országos Erdőleltár adatai szerint minden törvényesen kivágott fára egy illegálisan kidöntött is jut.

Figyelmeztetnek, hogy március 23-tól az erdészeti felügyelet és a környezetvédelmi őrszolgálat csak online tudja végezni a munkáját, így az illegális fakitermelőket és az orvvadászokat senki sem tudja féken tartani.

Az írják, hogy a nagy fafeldolgozó üzemek Brassó, Szászsebes, Radóc és Curtea de Arges környékén kihasználják a helyzetet és nagy kapacitással működnek anélkül, hogy az országnak bármiféle haszna származna belőle.

roman_faipar

Ezzel szemben románok milliói fáznak otthonaikban, mert nincs pénzük tűzifára, és így még jobban ki vannak téve a koronavírus általi megbetegedésnek. Felróják a nagy külföldi fafeldolgozóknak, hogy egyik sem ajánlotta fel a segítségét a járvány idején, mivel minden fadarabot feldolgoznak, és exportra szánnak.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az erdők védelme mennyire fontos ebben az időszakban. Mint írják, a légszennyezés gyengíti az immunrendszert, és így a polgárok még sebezhetőbbek lesznek a vírussal, illetve az általa kiváltott betegséggel szemben. A leszennyezés leküzdésében pedig állításuk szerint az erdőnek van a legnagyobb szerepük.

(Transindex.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?