Átmenetileg vége a fakitermelésnek is? – Sorra állnak le az erdészeti gépek a koronavírus miatt

robusta_ponsseAz Erdő-Mező olvasói folyamatosan jelzik, hogy az eleve kedvezőtlen faipari piaci helyzetet tovább rontotta a koronavírus-járvány, és átmenetileg egyre több helyen állnak le a harvesterek, forwarderek és láncfűrészes brigádok.

“Leállított minket az erdőgazdaság, a magánszektor pedig a szokásosnál is bizonytalanabb. Ott a jelenlegi bizonytalan helyzetben senki nem akar pénzt kiadni semmire. A magyar faipar eleve az exportra támaszkodik, és már egy ideje rossz volt a piaci helyzet, a koronavírus-járvány miatt viszont várhatóan minden le fog állni egy időre” – tudta meg az Erdő-Mező egy erdészeti vállalkozótól.

A gépek tehát állnak, és nincsen munkájuk, azt pedig mindenki jól tudja, hogy a pihenő eszköznél nincsen drágább. Aki erdőtelepítéssel is foglalkozik, annak még van némi menekülőútja, de a helyzet az egész ágazatban nagyon nehéz.

john_deere_1270_e

A közelmúltban lezajlott gépbeszerzések miatt az erdészeti vállalkozások egy része komoly hitelálománnyal rendelkezik, így a kormány moratóriuma hatalmas segítséget jelent számukra, ami viszont csak enyhíteni tudja a károkat. “Mivel hatalmas hitelekről van szó, valóban nagy segítség ez, és reménykedünk abban, hogy mire újra fizetnünk kell a részleteket, talpra áll a magyar gazdaság” – fogalmazott az erdészeti vállalkozó portálunknak.

Az Erdő-Mező Online Facebook oldalán közben egyre többen jelzik, hogy náluk szintén leállt a fakitermelés. Az ágazat tehát feszülten figyeli, mit hoz a jövő, a gépek pedig kényszerpihenőn vannak.

(Erdő-Mező Online – A fotók illusztrációk!)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?