Március végéig lehet pályázni az erdősítések támogatására Romániában

A román mezőgazdasági minisztérium néhány hete meghosszabbította az első erdősítést és védő erdősávok létesítését támogató pályázhatot, így azokat március 31-éig lehet benyújtani a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) megyei hivatalához.
Március végéig lehet pályázni az erdősítések támogatására Romániában
A támogatást a vidékfejlesztési alapból fizetik, de a megegyezés szerint a pályáztatást az APIA-ra ruházták át. A pályázható keret 15 millió euró. A pályázat eligazító füzete megtalálható az apia.org.ro honlapon.

A támogatást igénylőnek a kifizetési ügynökség szakembereinek segítségével azonosítania kell azokat a területeket, parcellákat, amelyeket erdősíteni szeretne; ki kell dolgoznia a műszaki tervet erdészeti szakember vagy cég segítségével (ennek költségei az első részlet kifizetésekor visszaigényelhetők), meg kell szereznie az erdészeti hatóság beleegyezését is.

CIKKAJÁNLÓ:

http://erdo-mezo.hu/2018/01/28/ahol-medve-is-taposhatja-a-csemetet-bemutatkozik-a-szekelyfoldi-sc-kormos-silva-srl/ A támogatást igénylő lehet mezőgazdasági területtel rendelkező magánszemély, ezek egyesületei, valamint a mezőgazdasági területtel rendelkező tanácsok vagy ezek egyesületei. Feltétel, hogy a pályázó legkevesebb két éve területalapú támogatást tett le a kifizetési ügynökséghez. Az állandó gyepek, legelők tulajdonosai nem pályázhatnak, kivételt képeznek a leromlott állapotú területek (talajcsuszamlás, erózió). kelemen_csemetekert_2 A támogatást kéttípusú, fix összegű prémium formájában fizetik: az első az erdő telepítésének és a terület bekerítésének költségeire jár, a másik kifizetés a fenntartás és ápolási munkálatok költségeit fedezi hat éven keresztül. Ezen kívül, mivel a mezőgazdasági terület erdősítése agrárjövedelem-kiesést okoz, a pályázó 12 éven át kaphat évenkénti támogatást. A támogatás értéke változó, attól függően, hogy a beerdősítésre váró terület sík-, domb- vagy hegyvidéken található. A letett pályázatokat az APIA szakemberei pontozásos rendszer alapján bírálják el, ennek leírása megtalálható a pályázat eligazító füzetében. (3szek.ro)