Március végéig lehet pályázni az erdősítések támogatására Romániában

Erdősítés pótlással cseres-tölgyesben

A román mezőgazdasági minisztérium néhány hete meghosszabbította az első erdősítést és védő erdősávok létesítését támogató pályázhatot, így azokat március 31-éig lehet benyújtani a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) megyei hivatalához.

A támogatást a vidékfejlesztési alapból fizetik, de a megegyezés szerint a pályáztatást az APIA-ra ruházták át. A pályázható keret 15 millió euró. A pályázat eligazító füzete megtalálható az apia.org.ro honlapon.

A támogatást igénylőnek a kifizetési ügynökség szakembereinek segítségével azonosítania kell azokat a területeket, parcellákat, amelyeket erdősíteni szeretne; ki kell dolgoznia a műszaki tervet erdészeti szakember vagy cég segítségével (ennek költségei az első részlet kifizetésekor visszaigényelhetők), meg kell szereznie az erdészeti hatóság beleegyezését is.

CIKKAJÁNLÓ:

Ahol medve is taposhatja a csemetét – Bemutatkozik a székelyföldi SC Kormos Silva Srl

A támogatást igénylő lehet mezőgazdasági területtel rendelkező magánszemély, ezek egyesületei, valamint a mezőgazdasági területtel rendelkező tanácsok vagy ezek egyesületei. Feltétel, hogy a pályázó legkevesebb két éve területalapú támogatást tett le a kifizetési ügynökséghez. Az állandó gyepek, legelők tulajdonosai nem pályázhatnak, kivételt képeznek a leromlott állapotú területek (talajcsuszamlás, erózió).

kelemen_csemetekert_2

A támogatást kéttípusú, fix összegű prémium formájában fizetik: az első az erdő telepítésének és a terület bekerítésének költségeire jár, a másik kifizetés a fenntartás és ápolási munkálatok költségeit fedezi hat éven keresztül. Ezen kívül, mivel a mezőgazdasági terület erdősítése agrárjövedelem-kiesést okoz, a pályázó 12 éven át kaphat évenkénti támogatást.

A támogatás értéke változó, attól függően, hogy a beerdősítésre váró terület sík-, domb- vagy hegyvidéken található. A letett pályázatokat az APIA szakemberei pontozásos rendszer alapján bírálják el, ennek leírása megtalálható a pályázat eligazító füzetében.

(3szek.ro)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?