Ahol pilisi erdészek haltak meg...

Aki tavasszal a Pilisben kirándulna, Pilismarótról a Miklós deák-völgy, a Hirsch-orom, a Felső Ecset-hegy, az Enyedi halála és a Barát-kút érintésével Esztergomba is elgyalogolhat - ajánlja az útvonalat az infostart.hu. De mit is lehet tudni az Enyedi halála nevet viselő megállóról, és mi köze van az erdészethez?
Ahol pilisi erdészek haltak meg...
Nagyjából 100 éve Enyedi István volt a barátkúti erdész, akit a szomszédja, egy Kierer nevű vadőr 1928-ban agyonütött a nevezett helyen, mert Enyedi többször védelmébe vette a goromba, kegyetlen vadőr gyakran bántalmazott feleségét.

Sándor erdész holtteste?

De a Pilisben van egy másik hasonló történetet mesélő hely is. Ha a Vaskapu-sziklák környékén sétálna a kiránduló, érintheti a Pilis-tetőt, Klastrom-pusztát, és Simon halálát. Ez utóbbi egy olyan területet jelöl, ahol az egyik legenda szerint a tatárok megöltek egy Simon nevű papot. Egy másik eredetmagyarázat alapján pedig itt találtak rá egy Simon nevű erdész holttestére, akit orvvadászok gyilkoltak meg. Nem mindig volt tehát könnyű erdésznek lenni a Pilisben... pilis (Infostart.hu nyomán Erdő-Mező Online)