Nagy lehet a káosz a FeHoVa idején, de megéri türelmesnek lenni – Vadászok gyülekezője a HUNGEXPO-n

preparator_fehova_erdomezoIMG_0715Február 13-án megnyitja kapuit a Kárpát-medence vadászainak rangos találkozója, a XXVII. FEHOVA – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás. A HUNGEXPO teljes, ütemezett átépítése miatt azonban sem a látogatók, sem a kiállítók nem lehetnek a megszokások rabjai, hiszen rengeteg változás van, és sok türelemre lesz szükség – főleg a parkolás, beléptetés kapcsán. A türelem azonban 2021 augusztusára egy teljesen új, modern, minden értelemben korszerű vásár- és konferenciaközpontot terem, amire már nagyon nagy szükség volt.

“Sok türelemre lesz szükség a vendégektől és a kiállítóktól is, nehezebb lesz a közlekedés, ráadásul a helyzetet nem könnyíti meg, hogy nem áll rendelkezésre minden eddig megszokott kapu, mert azok egy részét át kellett adni a teherforgalomnak” – mondta el a vadászkiállítást megelőző, nagy érdeklődés mellett zajló sajtótájékoztatón Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója.

fehova_erdomezoIMG_9505

Mivel a C és B épületeket már lebontották, és a kettes kapun a munkagépek és teherautók járnak ki és be, távolról kissé ijesztő képet fest a HUNGEXPO, ez azonban az AGROmashEXPO tapasztalatai alapján a rendezvényre bejutókat már nem fogja zavarni, hiszen a megszokott módon az A pavilonban ezúttal is a vadász – többek között az Erdő-Mező és Erdeiprogramok.hu portáljaink -, a D pavilonban pedig a horgász kiállítók várják az érdeklődőket. Mivel idén is lesz kutyakiállítás, és a B épület már az átépítés miatt nem használható, a négylábúak és gazdáik az F és a D pavilont töltik meg.

fehova_ganczer_gabor

Hogyan juthatunk be a FeHoVára?

A HUNGEXPO területének megközelítése eddig sem volt egyszerű, az Albertirsai út akár órás autózást is eredményezett, ami a 100-as busz menetrendjére is hatással volt. Mindez 2020-ban még nehezebb és lassabb lesz, ráadásul átmenetileg az eddig is szűk parkolási lehetőségek ebben az időszakban még tovább csökkennek. Szilágyi Balász kiállításigazgató a sajtótájékoztatón arra kérte a FeHoVa látogatóit, hogy lehetőleg kötött pályán és némi sétával közelítsék meg a rendezvényt.

Mivel a sajtótájékoztatót a FeHoVá-hoz képest jelentősen kisebb érdeklődés mellett zajló SIRHA kiállítás idején rendezték meg, mindezt csak támogatni tudjuk, hiszen a III. kapuig így is több percbe került eljutni csütörtök délelőtt.

fehova_szilagyi_balazs

Nagyon fontos változás, hogy a legnépszerűbb bejárat, az I-es fogadócsarnok már nem áll, aminek következtében arról az oldalról péntektől vasárnapig csak a K4 épületen keresztül lehet bejutni. Aki részt vett a két hete zajló AGROmashEXPO-n, már jól ismerheti a járást, azt viszont hangsúlyozzuk, hogy a FeHoVa első napján, csütörtökön kizárólag a III-as kapun lehet bejutni a rendezvényre, akkor ez a lehetőség sem áll majd rendelkezésre!

Szilágyi Balázs a változások kapcsán kiemelte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a HUNGEXPO területén csak bankkártyával vagy HelloPay kártyával lehet fizetni, ez azonban a kiállítókra nem érvényes, ott a készpénz is elfogadott.

2021-ben már új pavilonban a FeHoVa

Ganczer Gábor szerint a jövő évi FeHoVára már két új pavilon készen lesz, 2021 augusztusára pedig minden a helyére kerül. Helyére is kell kerülnie, hiszen 2021. szeptember 25-én kezdődik az Egy a természettel – Vadászati Világkiállítás központi programja, aminek kiemelt helyszíne a HUNGEXPO lesz. A rangos eseményt számos fórumon hirdetik nemzetközi és hazai színtéren is, az egyik kiemelt alkalom pedig a FeHoVa. Bors Richárd, a szervezőiroda igazgatója elmondta: idén 140 négyzetméteren hívják fel a figyelmet arra a 660 programra, amit 2021 év végéig finanszíroznak.

fehova_bors_richard

Jövőre lesz négy nemzetközi szakmai konferencia, távlovas világkupa, vadászíjász világtalálkozó, de a Vadászati Világkiállítás diplomáciai esemény is, számos vadászó politikus érkezik majd Magyarországra.

Visszatérve a 2020-as FeHoVa kiállításra, a jövő évi programsorozatot hirdető standon bemutatják a legjelentősebb hazai trófeákat, a világkiállítás helyszíneit, lesz akvárium, és mind a színpadon, mind a konferenciateremben további programelemek kapcsolódnak majd a témához.

fehova_sajttal

Bors Richárd a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy miközben egymillió embert várnak az Egy a természettel programsorozatra, külföldön is hirdetik a nagyszabású rendezvényt, a 22 állami erdőgazdaság pedig olyan vadászati csomagokat is összállított, amiket hozzákapcsoltak a világkiállítással. De együttműködés van a Szépművészeti Múzeummal, a Nemzeti Múzeummal, a MÜPÁ-val, valamint a Zeneakadémiával és várják az utazási irodák jelentkezéseit is.

Dioráma, preparátorverseny, hatalmas akvárium

A FeHoVa kiállítás az átépítés ellenére a megszokott mederben folyik majd – persze a belépést követően. A dioráma idén a Kárpát-medence fajait mutatja be, de megemlékeznek Fekete István halálának 50. évfordulójáról is.

A tavalyinál is rangosabb lesz a preparátorverseny, az ország legjobb preparátorai ott lesznek munkáikkal. 35 versenyző 60 munkáját láthatják majd az érdeklődők, bár főként hazai lesz a mezőny, négy országból érkeznek vendégek is. “A trófea nem egy győzelmi jelkép, hanem egy számunkra fontos emlék. Ha egy preparátor meg tudja fogni azt a pillanatot, amit az elejtés idején átéltünk, az igazi művészet” – fogalmazott Pechtol Szabolcs, a programelem házigazdája.

fehova_pechtol_szabolcs

A legnagyobb alkotás egy oroszlán lesz, a legapróbbak pedig madarak – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A 2019-eshez képest nagyjából tízzel több preparátumot állítanak ki – lesz közöttük hal is.

Hiszen a D pavilont ezúttal is megtöltik majd a horgászok, akiknek szintén számos programmal készülnek a szervezők. Ezekről és további információkról IDE kattintva tájékozódhat!

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?