Erdővarázs – Budapest legzöldebb rendezvénye az erdészeké

erdovarazs_2019_38Pénteken és szombaton a gyermekeket és családjaikat várták a magyar erdészek a budapesti Szabadság téren. Az Erdővarázs családi napnak már hagyománya van ősz elején, hiszen negyedik alkalommal költözött be az erdő, a természet a fővárosunkba.

KÉPGALÉRIA AZ ERDŐVARÁZS CSALÁDI NAPRÓL >>>

A két nap során több ezer gyermek ismerkedhetett meg az aktív természetvédelemmel, a fenntartható erdőhasználattal. A magyar állami erdőgazdaságok erdészei és az erdészeti erdei iskolák oktatói, nevelői két napon keresztül azon dolgoztak, hogy a legkisebbeket és a szülőket is megismertessék munkájukkal, az erdőgazdálkodással és vadgazdálkodással, mindezt pedig úgy, hogy a gyermekek ajándékokkal, sok tudással, mindezek mellett pedig rengeteg élménnyel térhessenek haza.

erdovarazs_2019_23

Ha valaki ellátogatott az Erdővarázs családi napra, az meggyőződhetett arról, hogy Budapest legzöldebb közönségprogramjáról van szó. A gyermekek ugyanis megismerkedhettek a védett állatokkal, védett növényekkel, de a vadfajainkkal, ehető bogyóinkkal vagy éppen a méhészettel. Igen, ez utóbbiakkal is, hiszen az erdészek nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bemutassák: a természet adta kincseket nem bűn felhasználni – legyen az tűzifa, vadhús, méz vagy lekvár. A szemellenzős zöld szemlélet helyett a budapestiek az elmúlt két napban megismerhették a „természetes természetvédelmet”, ami nem kizsákmányolja a környezetet, de felhasználja annak javait.

erdovarazs_2019_55

Erre kiváló példa többek között az állandó erdőborítást szavatoló, a tarvágást elhagyó, egyre inkább terjedő örökerdő-gazdálkodás. De az erdészek azt is bizonyíthatták, hogy a hagyományos módszerek is fenntarthatók, hogy Magyarország erdőterülete nem csökken, hanem nő, és a hazai erdőkben a leglátványosabbnak számító fakitermelés mellett számos egyéb munka is folyik – az erdősítésektől az erdőápolásokon át a kutatásokig. Volt a Szabadság téren erdészeti gép, amire felülhettek a gyermekek, mini daruval rakodhatták a fát, makettel tervezhettek örökerdőt, terepasztalon tolhatták az erdei kisvasutakat, erdőtüzet olthattak vízipisztollyal – tehát játékosan mindenbe belekóstolhattak.

erdovarazs_2019_40

Azokban az időkben, mikor egy-egy hír pánikszerűen tud végigsöpörni a világon, fontos, hogy az emberek a hozzáértők véleményét is megismerhessék egy-egy kérdésben. Miközben nyár végén mindenki az Amazonas erdeiben égő – egyébként alapvetően tényleg tragikus, de ezúttal rendkívül eltúlzott – tüzekről beszélt, posztolt, írt, és ezekben tudatosan vagy tudat alatt a magyar erdész szakmát is negatívan minősítették, most az erdészek bemutathatták, hogy nemcsak gazdálkodni tudnak a magyar erdőkkel, de azok segítségével élményeket is nyújtanak.

erdovarazs_2019_32

Mert a magyar erdészek feladata nemcsak a tudatos gazdálkodás, az erdőterületünk növelése, hanem a legnagyobb nemzeti kincsünk megtartása és megnyitása a jelen és a jövő nemzedékei számára. A magyar állami erdőgazdaságok, és több magán erdőgazdálkodó is erdei iskolákat, turisztikai központokat, erdei kisvasutakat üzemeltet, kilátókat, turista ösvényeket, pihenőket tart fent, kultúrát ápol és helyi hagyományokat őriz. Mindezt úgy, hogy az erdész szakma 1920 óta megduplázta Magyarország erdőterületét.

erdovarazs_2019_61

Ma már kétmillió hektár erdőben túrázhatunk, táborozhatunk, sétálhatunk többek között azoknak a szakembereknek hála, akik ezen a hétvégén minden felmerülő kérdésre válaszoltak, minden gyermekkel játszottak, foglalkoztak, és a szülőket is sok érdekességgel megismertették. Azért, mert ők az erdőben dolgoznak, a napjaik jelentős részét a természetben töltik, ismerik az környezetüket, a fákat, vadvirágokat, gombákat, állatokat, és munkájukból adódóan nem rövidtávon, hanem száz évre előre gondolkodnak. Ezzel a szemlélettel találkozhattak idén is a budapesti gyermekek és családok, miközben játszhattak, kirakózhattak, koncerteken tapsolhattak vagy légvárban ugrálhattak. Mindezt pedig a magyar erdők képzeletbeli, a Szabadság tér valódi fáinak árnyékában.

erdovarazs_2019_26

Gratulálunk minden résztvevőnek, és kellemes pihenést kívánunk vasárnapra!

Gribek Dániel

(Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?