Továbbra is lángol az erdő a Kanári-szigeteken is

kanari_szigetek_erdotuz_2Továbbra is tűzvész pusztít a Kanári- szigeteken, több ezer embert evakuáltak otthonaikból. A lángok elérték a szigeten található Tamadaba Nemzeti Parkot is.

Jelenleg több mint hatezer hektárnyi erdő ég a spanyolországi szigeten, ahol majdnem ezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, többek között tizennégy vizet szóró helikopterrel – egyelőre sikertelenül.

“Ez egy rendkívül súlyos és hatalmas erdőtűz, amelyet a hőhullám okozott” – mondta Angel Torres, a Kanári-szigetek elnöke.

A sziget tüdejének számtó Tamadaba parkot már a tűzoltóknak sem sikerült megmentenie a lángok elől, amelyek mostanra már tízezer hektárnyi területet pusztítottak el. A tűz eddig a középső részét érintette a szigetnek, mostanra viszont északi irányba is terjedni kezdett – írja a HVG.

kanari_szigetek_erdotuz_1

A turisták által látogatott területek egyelőre biztonságban vannak.

A Kanári-szigetek jelentős turisztikai célpont. Tavaly 13,7 millió külföldi látogató érkezett a területre, ezeknek több mint fele az Egyesült Királyságból és Németországból.

A tűz a Tamadaba Nemzeti Park mellett az Inagua természetvédelmi területet is fenyegeti, amely egy másik jelentős biodiverzitású terület.

kanari_szigetek_erdotuz_3

“Amikor az időjárási viszonyok enyhülnek, akkor tudjuk csak elkezdeni a tűz irányítását és végleges oltását” – tette hozzá Carlos Velazquez tűzoltóparancsnok.

(Blikk)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?