WWF Magyarország: rossz kezekben veszélyes a hattyúnyak csapda

Hattyúnyak „működés közben” - Fotó: Éliás Tibor, Erdő-Mező Online

Hattyúnyak „működés közben” – Fotó: Éliás Tibor, Erdő-Mező Online

Az elmúlt időszakban több horrorisztikus eset hívta fel a figyelmet a hattyúnyak csapdák helytelen kihelyezésére. Ez a típus egy legális csapda, amely megfelelő használat mellett szelektívvé tehető – vadásztársaságokon kívül nemzeti parkok munkatársai is használják ezt a típust a ritka, földön fészkelő madarak fészekaljainak megóvása érdekében –, azonban rosszul, a felszínre kihelyezve emberi baleseteket, kutyákat, sőt, a nagyragadozók élőhelyén használva védett őshonos fajainkat is veszélyeztetheti – pedig hazai állományaik még rendkívül érzékenyek.

Sajnos az elmúlt időszakban több olyan bejelentést is kaptunk az Északi-középhegységből, amelyek arról szóltak, hogy kutyát, sőt akár embert is „fogtak” ilyen csapdák. Ezt a csapdatípust megfelelően kell használni, el kell rejteni, különben védett madár, kutya, de akár ember is elsütheti azt. A szabályszerű kihelyezés során a csapdát telepítő személy az eszközt legalább 3-5 cm-rel a talajszint alá ássa be. A csapda húzásra, nem pedig nyomásra sül el, így ha egy ember vagy állat rálép a talajfelszín alá elásott eszközre, nem történik semmi. A csapda csak akkor sül el, ha egy állat kiássa és a csalifalatot megrántja. Ezek a csapdák, amennyiben nem szakszerűen használják őket, sok más állat mellett fokozottan védett nagyragadozóinkra nézve is veszélyt jelenthetnek.

„Sajnos jelenleg semmilyen speciális képzéshez nem kötött az ilyen veszélyes eszközök használata, és a megvásárolt csapdák sincsenek regisztrálva, sorszámozva. Használatukat mindenképp ellenőrizhetőbbé és szigorúbbá kell tenni, különben előbb-utóbb újra komoly sérüléssel járó baleset történhet, illetve a fokozottan védett nagyragadozóink is a csapda >>markába<< kerülhetnek” – mondta dr. Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője.

Grey wolf (Canis lupus) next to small conifer, Tver Oblast, Russia, March 2008

Grey wolf (Canis lupus) next to small conifer, Tver Oblast, Russia, March 2008

„A hattyúnyak csapda felelőtlen használata mindannyiunk számára intő jel. A vadásztársadalomnak sem érdeke, hogy a rosszul használt eszközök védett fajokat veszélyeztessenek. A csapdákra szüksége a van a természetvédelemnek – különösen a fajvédelmi programok és a vadgazdálkodás tekintetében – is, ezért használatukat képesítéshez, szigorú vizsgához kell kötni, a szabálytalan használók ellen pedig eljárást kell indítani” – mondta Farkas Tibor hivatásos vadász.

WWF Magyarország

Fotó: Sergey Goshkov

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?