Faházakkal a klímaváltozás ellen?

faanyag_fureszaru_ronkEgy nem mindennapi, kelet-londoni építkezésről tudósít a BBC News, ahol a hétemeletes épület nem betonból vagy téglából, hanem nagyrészt fából épül. Ennél környezetkímélőbb módszerrel pedig nem is dolgozhatnának az angliai szakemberek, hiszen a faanyag beépítésével a levegőből nagy mennyiségű szént tárolhatunk el nagyon hosszú időre.

“Mivel egy fából épített ház súlya mindössze a betonépület 20 százaléka, így minimális alapra van szükség, kevés betont és acélt kell felhasználnunk. Ez a két alapanyag ugyanis rendkívüli módon terheli a környezetet, a világ szén-dioxid kibocsátásának 4-8 százalékáért éppen a beton felelős, ráadásul a bányászat 85 százaléka is az építési alapanyag miatt történik” – mondta el a londoni épületen dolgozó Andrew Waugh építész, aki úgy hiszi, hogy mielőbb vissza kell térni a fához, mint elsődleges építőipari alapanyaghoz.

Az építkezésekhez természetesen csak fenntartható, ellenőrzött erdőgazdaságból származó fát szabad felhasználni, ezekben az esetekben ugyanis a kivágott fában tárolt szenet úgy tudjuk hosszú időre kivonni a légkörből, hogy a letermelés helyén újabb erdő növekszik majd. Egy köbméter fa nagyjából egy tonna szén-dioxidot tartalmaz, ami persze fafajtól, mérettől is függ, de ez mintegy 350 liter benzin elégetésével egyenértékű. Emellett nem árt hangsúlyozni, hogy mivel acélt és betont vált ki, a fa alapanyag így megduplázza a szén-dioxid csökkentését.

fa_epulet_london_bbc

Mivel az idős fák ráadásul kutatások szerint nem vonják ki olyan hatékonyan a levegőből a szént, mint a fiatal egyedek, így a tanúsítvánnyal rendelkező faanyagok felhasználása rendkívül hasznos. Az egész rendszer működéséhez az erdők felújítása, telepítése viszont alapvető fontosságú. Ha a faanyag nem fenntartható termelésből kerül a felhasználási helyre, az káros hatást vált ki. Ezért a FSC tanúsítvány rendszernek is nagy a szerepe.

A fa tehát a klímaváltozás elleni harc egy legfontosabb eleme, és nemcsak az erdőben, hanem a városokban, az épületek szerkezeteként is.

(Erdő-Mező Online – BBC nyomán)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?