CNC programozó a FeHoVa legjobb szarvasbőgője – Interjú a nemzetközi szarvasbőgő verseny győztesével

rpt

A nyolcadik alkalommal megrendezett FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Versenyen hét magyar és hat külföldi versenyző vett részt. A Vadászati Kulturális Egyesület szervezésében, szépszámú közönség előtt ismét megelevenedett a szeptemberi erdő.

Az első három helyezett:

1. Búr Zoltán (74 pont)
2. Michal Ondrejkov (72 pont)
3. Kasper Máté (69 pont)

Érdekesség, hogy a harmadik helyért szétbőgést kellett tartani Urban Kosir (a tavalyi győztes) illetve Kasper Máté között.

A győztessel, Búr Zoltánnal a verseny után beszélgettünk.

Erdő-Mező: Kérlek, mutatkozz be pár szóban.

Búr Zoltán: Oroszlányból érkeztem, egészen kicsi gyermekkorom óta van már kapcsolatom a vadászattal nagyapám révén.

Erdő-Mező: Mióta foglalkozol szarvasbőgéssel, és ki tanított meg rá?

Búr Zoltán: Már 12 évesen felkeltette a téma az érdeklődésemet a Nagybörzsönyi Vadásznapokon. Erdélyi Tamás többszörös magyar bajnokkal kezdtem el beszélgetni 4 éve, és ő segített, tanácsokat adott.

Erdő-Mező: Milyen versenyeken indultál már korábban?

Búr Zoltán: A FeHoVa kupán, Salzburgban a nemzetközi bajnokságon, valamint az Oroszországban és a Keszthelyen megrendezett Európa-bajnokságokon. Tavaly pedig második lettem a Szlovákiában megrendezett EB-n.

Erdő-Mező: Hányadszor vagy itt, a FeHoVán?

Búr Zoltán: Idén hatodik alkalommal látogattam el a rendezvényre.

rpt

Erdő-Mező: Milyen érzés volt a színpadon szerepelni, hogyan érezted, milyen esélyekkel indulsz?

Búr Zoltán: Minden verseny más, nincs két ugyanolyan. A résztvevők aktuális teljesítménye is eltérő lehet, hogy ki milyen napot fog ki. Versenyzés közben én mindig jól érzem magam. Szerintem itt már jobb nem izgulni. A mai teljesítményem alapján az első öt helyezett közé vártam magamat.

Erdő-Mező: Mi a polgári foglalkozásod?

Búr Zoltán: CNC programozóként dolgozom. Emellett az Oroszlányi Gazdák Vadászati Egyesületnél eredményesen segítek be a bika vadásztatásban.

Erdő-Mező: Mik a jövőbeli terveid?

Búr Zoltán: A következő verseny Salzburgban lesz. A fő célom pedig az Európa-bajnokságon megszerezni a győzelmet. Idén Fehéroroszországban rendezik majd meg a nyár folyamán.

Erdő-Mező: Mi a véleményed a szarvasbőgés utánzásának fontosságáról?

Búr Zoltán: Nagyon fontos szerepet játszik a vadásztatásban. A megfelelő hangokat kell utánozni, hogy behívhassuk a bikát. Ehhez sok év gyakorlása és tapasztalata szükséges. Különösen sok időbe telik, mire a torok- és orrhangok megjönnek. Természetesen ez mit sem ér, ha nem sikerül becserkelnünk a bikát.

Erdő-Mező: Gratulálunk az eredményhez, reméljük jövőre is találkozunk!

A zsűri tagjai:

1. Fehér Péter
2. Agyaki Gábor
3. Dr. Bleier Norbert
4. Ernest Kercmar
5. Peter Planovsky

Az első versenyszám a háremét terelgető bika, a második feladat az öreg kereső bika, a harmadik pedig két egyenrangú bika hangjának az utánzása. A pontozás 6 pontig terjed versenyszámonként, így összesen 90 pont érhető el. A zsűri pedig az aktuális versenyzőt nem látva pontozza a hallottakat.

(Éliás Tibor – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?