Kecskék legeltetésével előznék meg az erdőtüzeket egy kaliforniai városban

kecske_usaEgy kaliforniai város a GoFundMe tömegfinanszírozó platformon keresztül gyűjt pénzt egy kecskenyájra: a négylábúakkal lelegeltetik a bokrokat és az aljnövényzetet, megnehezítve ezzel a bozóttüzek terjedését.

Nevada City, mely nevével ellentétben nem Nevada államban, hanem Kaliforniában található, 30 000 dollárt (8,4 millió forint) próbál összegyűjteni tömegfinanszírozással, hogy egész évben kecskenyájat fogjon be közcélú legelésre. A közcél a tűzveszély csökkentése. A kecskék ugyanis lelegelik az alacsony bokrokat és az aljnövényzetet, ezzel csökkentve a bozóttűz terjedésének esélyét.

A 2018 őszén pusztító kaliforniai erdőtüzek megdöntöttek minden korábbi rekordot az USA tagállamának (tűz)történetében. Nyolcvanhat ember halt meg, és közel 60 700 hektáron égett le erdő. Szakértők arról beszéltek a híradásokban, hogy már nem lehet „erdőtűz-szezonról” beszélni, hiszen a rizikó nem múlik el, a tűzveszély állandóvá vált. Nevada City célja az, hogy a kecskenyáj üzleti alapon működjön: bérbe adnák más városoknak is, ahol megelőző, preventív módon kívánnak védekezni az erdőtüzek hatása ellen.

A pénzgyűjtés 2018. december 5-én indult, és 2019. január 22-ig a megcélzott összeg kétharmadát, 20 045 dollárt adtak össze az adakozók. A pénzből elektromos áramot vezető kerítést telepítenének, terelőkutyát, egy víz- és egy állatszállító teherautót vennének, valamint egy juhász bérét fizetnék.

kecske_usa_2

Nevada City egyébként 128 kilométerre van Paradise várostól, mely tulajdonképpen porig égett a tűzvészben. Nevada Cityben 182 hektárnyi zöld terület található, ezeket dolgoznák meg a kecskék. A célirányos legeltetés költsége 1100–2200 dollár (308–616 ezer forint) hektáronként. Kétszáz kecske nagyjából egy nap alatt 0,4 hektárral végez.

Már számos amerikai város is bevetett kecskéket tűzveszély-csökkentő legelésre, többek között Savannah Georgia államban és Tucson Arizonában. A brooklyni Prospect Parkban szintén kecskéket alkalmaztak az invazív, támadó növényfajok megtizedelésére, mert azok kezdték kiszorítani az őshonos növényzetet.

Észak-Spanyolországban „tűzoltóbrigádnak” nevezik azt a kecskenyájat, melyet szintén tűzvédelmi okokból legeltetnek különféle helyeken. Még a Google is kecskéket alkalmaz a kaliforniai Mountain View-ban található székháza körüli gyepek nyírására. Ugyan a kecskék is erőforrás-igényesek (itatás, szállítás), valószínűleg környezetbarátabb megoldás, mint fűnyírógépeket használni és azokat karbantartani.

(piacesprofit.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?