Hidegfront és komoly havazás érkezik az erdőkbe

tel_havazas_traktornyo2019 első komolyabb havazása körvonalazódik szombaton. Északnyugat felől kiadós csapadék érkezhet, mely túlnyomóan hó formájában hullhat le – írja az idokep.hu portál.

Bekeményít a tél az év első hetében. A szerdán érkező markáns hidegfront mögött sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Ennek következtében a hét második felében már nem csak éjszaka, hanem napközben is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet.

Szombaton pedig az év első nagyobb havazása is megérkezhet. Észak, északnyugat felől ugyanis egy tőlünk északkeletre örvénylő ciklon melegfronti csapadékzónája érheti el hazánkat. A felettünk elhelyezkedő fagyos légtömegnek köszönhetően túlnyomóan hó formájában hullhat le a csapadék, havas eső a szelesebb nyugati tájakon eshet.

tel_markolo

A lehulló hó mennyisége viszont még nagyon bizonytalan. A legfrissebb előrejelzések becslései alapján többfelé hullhat 5 centi körüli hó. A hegyekben azonban helyenként 10 centinél vastagabb hóréteg is kialakulhat. Az idő előrehaladtával egyre pontosabb becslést tudunk mondani mind a halmazállapotra, mind a hómennyiségre. Érdemes tehát figyelni naponta kétszer frissülő előrejelzéseinket.

(Időkép.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?