Faállomány-szerkezet átalakítás kezdeti lépései az Őrségben

fakitermeles_orseg_1Az ősz beköszöntével megkezdődtek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság erdőgazdálkodásában lévő erdőkben a fakitermelési munkák.

Kondorfa községhatárban fenyőelegyes lomberdőben végeztünk faállományszerkezet átalakítását célzó munkákat. A nagyüzemi erdőgazdálkodási módszerek visszaszorítása jegyében, az átalakítás első lépéseként a túlsúlyban lévő erdeifenyő arányának csökkentését kezdtük meg, a további fakitermelések a csemeték megsegítésére és a korban változatos erdőkép kialakításának céljából fognak megtörténni. A fenyőelegyes bükkös erdőrészletben hosszú távon faanyagtermesztést/fakitermelést nem szolgáló és önfenntartó erdei ökoszisztéma feltételeinek a megteremtése a cél.

fakitermeles_orseg_2

A száraznak mondható ősz kedvezett a géppel történő fakitermelésnek és a faanyagkihordásnak, így a tapasztalt kezelő által vezetett gépek kevés kárt okoztak a feltalajban. A gépesített fakitermelések kíméletességére és érzékeny erdőkben történő alkalmazására a Soproni Egyetemmel közösen folytatunk
vizsgálatokat.

fakitermeles_orseg_3

Az élőhelyi változatosság megőrzése érdekében a fakitermelés során nagy figyelmet fordítottunk a mohás foltok, a cserjés erdőszegélyek, a különböző fafajú csemeték és a holtfa megőrzésére. Kiválasztottunk az életkoruk végéig állományban tartandó úgynevezett „biotópfákat”, amelyek mikroélőhelyet nyújtanak számos értékes madárnak, rovarnak és habitusukkal imponálóan látványos elemei az idősödő erdőnek.

(Őrségi Nemzeti Park – Kép és szöveg: Heffenträger Gábor)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?