Rendezvénysorozat indul az új vadkárfelmérési útmutatóról

elias_vadkar_1A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet és az Erdészeti Tudományos Intézet szakmai közreműködésével országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.

A vadászati törvény és annak végrehajtási rendeletei a gazdálkodói érdekképviseleti szervezetek hatékony érdekérvényesítési tevékenységének is köszönhetően készült el. A törvény a földhasználók érdekeit szolgálva szabályozza a mező- és erdőgazdálkodási vadkárok fogalmát, az érintett felek feladatait a vadkárok megelőzése érdekében, valamint a vadkárigények érvényesítésének feltételeit és eljárásrendjét.

A megváltozott szabályozás gördülékeny gyakorlati alkalmazásának egyik legfontosabb feltétele, hogy a vadkár összegének megállapítása szakmailag megalapozott és országosan egységes elvek mentén történjen. Ennek előmozdítása céljából az Agrárminisztérium felkérésére, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezésére az érintett erdészeti, mezőgazdasági és vadgazdálkodási tudományos műhelyek, egyetemek szakértőiből álló munkacsoportok elkészítettek egy új vadkárfelmérési útmutatót a mezőgazdasági, valamint az erdei vadkárok meghatározására. Az Agrárminisztérium ígéretet tett arra, hogy az útmutató egységes alkalmazása hivatalosan is el lesz rendelve.

Vadkár a levegőből - Fotó: Gribek Dániel

Vadkár a levegőből – Fotó: Gribek Dániel

Annak érdekében, hogy az új szabályozás, illetve az új vadkárfelmérési módszertan a gyakorlatban is megfelelően alkalmazásra kerüljön, fontos az érintettek tájékoztatása. Ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az útmutatót készítő munkacsoportok szakmai közreműködésével országos tájékoztató rendezvénysorozatot szervez az alábbi időpontokban és helyszíneken:
– 2018. december 6. Sárvár (a meghívó elérhető ide kattintva)
– 2018. december 11. Kecskemét (a meghívó elérhető ide kattintva)
– 2018. december 12. Nyíregyháza (a meghívó elérhető ide kattintva)

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a meghívókban szereplő linken keresztül lehet. A rendezvényeken minden érdeklődő megtisztelő jelenlétére számítunk!

(NAK)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?