Mocz András: Területalapú támogatást és hitelprogramot az erdőgazdálkodóknak (VIDEÓ)

megosz_1Aki fát ültet, a jövőre gondol! – ezzel a jelmondattal hirdette meg éves nagyrendezvényét a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége Egerváron. Az impozáns környezetben a szakma képviselői számos hasznos előadást hallgathattak meg, miközben a helyi gyerekek számára erdei vetélkedőt is tartottak. A résztvevők ráadásul fákat ültettek a várkastély előtt, ami a Hajdu Tibor fasor nevet kapta.

A MEGOSZ nagyrendezvényén a szervezet vezetősége az elmúlt évek munkájáról is beszámolt a tagságnak, hiszen tavasszal tisztújítás lesz. Az elmúlt időszak egyik kiemelt feladata volt például az általános érdekképviselet, valamint a jó munkakapcsolat kialakítása a kormányzati és a társszervekkel. Fontos cél, hogy az eddig fel nem használt vidékfejlesztési források az ágazaton belül maradjanak, azok átcsoportosítása minden magánerdős érdeke, különös tekintettel az erdészeti géppályázat újbóli megnyitására.

Mocz András, a MEGOSZ elnöke az Erdő-Mező kérdésére a többek között arról beszélt, hogy az erdőgazdálkodóknak szüksége lenne területalapú támogatásra, és egy hitelprogramra is.

Dr. Bitay Márton Örs az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a rendezvénye többek között arról beszélt, hogy a minisztériumban ismét működik Magán Erdőgazdálkodási Osztály, és még ebben a kormányzati ciklusban szeretnék végiggondolni azokat a jogszabály-változásokat, amelyek a magánerdő-gazdálkodók tevékenységét segítenék. Új hatósági szemléletre van szükség, ami a magánerdősöknek sokkal nagyobb teret biztosíthat.

megosz_2

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kifejtette, hogy a magánerdő-gazdálkodók számára stabil birtokszerkezet kialakítására van szükség, amit a jogalkotási bizonytalanságok felszámolásával lehet elérni. Emellett fontosnak tartotta, hogy az erdészeti intézkedésekre a lehető legtöbb forrás álljon rendelkezésre 2020 után is.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?