Örökerdők Somogyban – Türingiából érkeztek erdészek a SEFAG-hoz

erdo_osz_patakA megszokottól némiképp eltérő telepítési módszerrel ismerkednek a somogyi erdészek. Szakértők szerint az erdők így jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak.

Az örökerdő-eszme lényege, hogy egy hektáron 40-60 darab fát hagynának meg egymástól jókora, legalább 15 méteres távolságra. Ezzel azt biztosítanák, hogy széles, hatalmas lombkorona alakulna ki és nem fojtanák meg egymást a fák mint, ami sok helyütt jellemző napjainkban. A szekmeberek szerint a jelenlegi erdőgazdálkodáson változtatni kell és áttérni erre az új művelésre.

– Itt Somogyban is egyre inkább igényli a társadalom azt, hogy az erdő a közjóléti funkcióját teljesítse ki és számára mindig biztosítson madárcsicsergést, lombhullást, lombzúgást. Ezt természetesen egy középkorú erdő tudja biztosítani és ebbe az irányba szeretnénk elmozdulni, hogy az eddigi ciklikus gazdálkodásunkat átállítsuk egy folyamatos erdőborításra, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy tartalmasan, huzamosan ez a kép áll rendelkezésre a lakosságnak – mondta a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője, Szabó József.

orokerdo_sefag

Az örökerdők kialakítását Németországban 30 évvel ezelőtt kezdték el. Az ez idő alatt szerzett tapasztalatokat adják át a napokban a türingiai szakemberek a somogyi erdészeknek. Ők már sikereket könyvelhetnek el.

– Az erdők életében 30 év nem sok, de jelentős változásokat sikerült elérnünk Türingiában. Mára három szintűvé tettük az erdeinket a cserje, a középső és felső lombkorona szinttel. Ezáltal biztosítottuk, hogy az erdő jobban viszonyul az ökológiai változásokhoz, így kevésbé van kitéve a környezeti ártalmaknak. Ezzel hosszú távon fenntartható erdőket biztosítunk a lakosság számára – mondta a türingiai kerületvezető erdész, Jens Freiberger.

Napjainkban leginkább egy korú és egy magasságú erdővel lehet találkozni országszerte. Ezzel az új művelési technológiával viszont azt érhetik el a szakemberek, hogy folyamatosan van jelen az idős, a középkorú és a fiatal fa is egy-egy erdőben.

(kapos.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?