Május végéig már 1200 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat

tuzIdén az átlagosnál melegebb, tartósan száraz időjárás miatt már tavasz végén elkezdődött a nyári erdőtűz szezon.

A szabadtéri tüzek kockázata tavasszal és nyár elején magas. Az idei, rendkívül rövid tavaszi időszak alatt a tűzesetek aránya nem volt számottevő, azonban korán beköszöntött a nyár, így már május elejére megemelkedett a tűzesetek kialakulásának kockázata. Például Bács-Kiskun és Csongrád megyében már ebben az időszakban elrendelték a tűzgyújtási tilalmat is – mutatott rá Hajdu Márton. Eddig már 1200 szabadtéri, kifejezetten erdőtűz volt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kifejtette: a szabadtéri tűzesetek 99 százalékát emberek okozzák, legyen az egy autóból kidobott cigarettacsikk, vagy egy nem megfelelően karbantartott mezőgazdasági gép. A maradék 1 százalék alakul ki természetes úton, például villámcsapás következtében.

erdotuz__

A meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni! Meg kell győződni arról, hogy a kerti grill kihűlt, a csikket is csak eloltás után dobjuk el – figyelmeztetett a tűzoltó alezredes. Mint mondta, a szabadban történő égetésnél, mindig legyen nálunk kéziszerszám, amivel kontroll alatt tartjuk a tüzet, túrázáskor pedig plusz egy-két flakon vizet vigyünk magunkkal, amivel lelocsoljuk a tűzrakóhelyet.

Ismét fejlesztik az ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazást

Rövid tesztüzemet követően 2014 óta működik a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás (VÉSZ), amelyet ezúttal a lakossági észrevételek alapján fejlesztene tovább a katasztrófavédelem. 2014 és 2017 között a felhasználóktól érkeztek olyan javaslatok, amelyeket megvalósítva az applikáció egyszerűsödött, színvilága megváltozott. Most a sajtó munkatársait is arra kéri a szerv, hogy tegyenek javaslatokat az információtartalom bővítésére.

Az ingyenes alkalmazás segítségével az okostelefonnal rendelkezőknek a katasztrófavédelem közvetlenül eljuttatja üzeneteit azonnali tájékoztatást nyújtva az ország aktuális veszélyhelyzeteiről.

Mint azt Hajdu Márton kiemelte, tapasztalataik alapján nyáron hétvégente megemelkedik a felhasználók száma, az applikációt veszélyhelyzetben akár 60-70 ezren, nyugodtabb időszakokban pedig körülbelül 20 ezren használják aktívan.

(orientpress.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?