A Hanyi Hódok verhetetlenek voltak a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság császári fordulóján (+ VIDEÓ, Képek)

stihl_csaszar_2018_30Nyári melegben, gyönyörű napsütéses időben zajlott az idei STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság második, császári fordulója, ahol ismét a Hanyi Hódok győztek. Mellettük az Agrogold Császár és a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészetének Hegylakók csapata állhatott még dobogóra.

Teljes képgaléria a császári STIHL fakitermelő versenyről >>>

Az idei évben új feladatként megjelenő döntés versenyszámmal kapcsolatban ezúttal is felmerült néhány kérdés a versenyzőkben, de az eredmények azt mutatják, hogy van létjogosultsága a fő versenyszámban. A legfontosabb tudnivalókról a főbíróval, Taba Zsolttal beszélgettünk.

„Az első kérdés, hogy miként mérik a döntés merőlegességét az adott skálára. A hajk fenékfonala, tehát a hajktető és a hajkkalap találkozási vonalába bocsájtanak merőlegest a célsablonra. A második, hogy hogyan mérik a hajk mélységét: pontosan ebben a vonalban, tehát a hajkkalap és a hajktető találkozási vonalában mérik, terpeszvágás nélkül. A harmadik kérdés, hogy a döntés előtt szükséges-e a terpeszvágás. Nem szükséges, az adott versenyző a saját idején belül a terpeszeket vagy az elővágásokat úgy készíti el, ahogy akarja. Általában kettőt szoktak két oldalról, így könnyebb mérni is és könnyebb kialakítania a megfelelő hajkméretet.”

stihl_csaszar_2018_31

A Vértesi Erdő Zrt. és az Agrogold Császár szervezésében megrendezett versenyen további programokkal színesítették a regionális fordulót. Többek között a STIHL egyik arca, Lajkó Bendegúz tartott faápoló bemutatót, ahol a jelenlévők egy imitált mentési gyakorlatot izgulhattak végig. Bakó Lászlót gallyazásban, döntésben és kombinált darabolásban mutatta be tudását, míg Bakó András és Norbert STIHL Timbersports bemutatót tartott, amelynek egyik versenyszámát a bátrabb nézők is kipróbálhatták. Ahogy azt már megszokhattuk, Gáborecz István láncfűrészes faszobrász is újra elkápráztatta a jelenlévőket.

stihl_csaszar_2018_35

A császári fakitermelő versenyről a dobogósok mellett ezúttal is további három csapat juthatott be a szeptemberi Bábolnai Gazdanapok idejére meghirdetett országos döntőbe. Ott lesz még az Alba Berkenye Kft. – Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet csapata, a Móvár Tűzoltóság és a Sylvanus 2001 Kft. is.

A verseny ismételten balesetmentesen zárult, és elismerés jár minden csapatnak, hogy a nagy melegben is helytálltak.

stihl_csaszar_2018_17

Részletes eredmények:

1. Hanyi Hódok
2. Agrogold Császár
3. Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészet – Hegylakók
4. Alba Berkenye Kft. – Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet
5. Móvár Tűzoltóság
6. Sylvanus 2001 Kft.
7. Barfa 2014 Kft. – KAEG Zrt.
8. Pilisi Parkerdő Zrt. – Ráckeve I.
9. Asylum 97
10. Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar
11. Bakonyerdő Zrt.
12. Somogyi Fa Kft.

Folytatás Keszegen, június 9-én pedig Ropolyban. Augusztus 25-én Bükkzsércen ragadnak fűrészt és fejszét a fakitermelők, közben pedig Szegeden ismét megrendezik a Bajnokok Bajnoka kupát is.

stihl_csaszar_2018_55

stihl_csaszar_2018_54

stihl_csaszar_2018_53

(Erdő-Mező Online – Fotók: Rákóczi Ágnes)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?