Afrikai sertéspestis: vaddisznókat és házi sertéseket érintő azonnali intézkedések

A NÉBIH laboratóriuma 2018. április 21-én afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területéről beszállított vaddisznó hullából. A járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekében a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra.
Afrikai sertéspestis: vaddisznókat és házi sertéseket érintő azonnali intézkedések
Fertőzött területen bevezetett azonnali intézkedések
  • Vaddisznókat érintő azonnali intézkedésekKötelező a társasvadászatok ideiglenes felfüggesztése. Egyéni vadászatot – minden vadászható állatfaj vonatkozásában – csak járványvédelmi képzésen részt vett és ott eredményes vizsgát tett vadász folytathat. Azonnali hatállyal kezdetét veszi az elhullott vaddisznók szervezett keresése. (A feladat elvégzéséért óránként nettó 1.000 Ft, ezen felül minden megtalált vaddisznó után nettó 15.500 Ft állami kártalanítás jár.) Kötelezően elvégzendő a fertőzött területen kilőtt vagy elhullva talált valamennyi vaddisznó laborvizsgálata. Ugyancsak kötelező az elhullott vaddisznók és a kilőtt vaddisznók zsigereinek helyben történő ártalmatlanítása. (A vaddisznó testek mintavételt követő elásásáért nettó 23.250 Ft/vaddisznó állami kártalanítás jár.) Valamennyi kilőtt vaddisznó teste vagy annak bármely része csak a Nébih negatív eredményének kézhezvételét követően használható fel, és ez esetben is csak a fertőzött területen belül. Ha az eredmény nem negatív, akkor a vaddisznó testeket ártalmatlanítani kell. Az elkobzott testekért – mint megsemmisített termékért – állami kártalanítás jár. Amennyiben a vadászatra jogosult nem rendelkezik vadhűtővel, az eszközt a Nébih biztosítja számára. Az ASP terjedésének lassítása érdekében kezdetét veszi a vaddisznóállomány gyérítése. A gyérítés mértéke: kocáknál a kilövési terven felül plusz 30%, 1 év alatti malacoknál plusz 25%. Az így kilőtt kocák után nettó 5.000 Ft, míg az 1 év alatti egyedek után nettó 3.000 Ft állami kártalanítás jár. Azonnali hatállyal megkezdődik a vadbefogók alkalmazásával történő állománygyérítés. Haladéktalanul érvénybe lép a szabadon élő vaddisznók állományfenntartás céljából történő takarmányozásának tiltása. Mielőbb elvégzendő a vadaskertek és vadfarmok kettős kerítéssel történő körbekerítése. A vaddisznót is tartó vadaskertben és vadfarmon 30 napon belül ellenőrizni kell, hogy nem etetnek-e állati eredetű mellékterméket (moslékot).
 
  • Házi sertésekre vonatkozó azonnali intézkedésekValamennyi gazdaságban kötelezően elvégzendő a sertések korcsoportok szerinti nyilvántartásba vétele, a ki- és beszállítások korlátozása, továbbá a járványvédelmi zártság fokozása. A területről származó sertések, azok ondója, embriója vagy petesejtje kizárólag az előzetes állategészségügyi vizsgálat kedvező eredményét követően a hatósági állatorvos külön engedélyével és csak Magyarországon belülre szállítható. A kültéri sertéstartás helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. A kislétszámú sertéstelepeken elhullott és megvizsgált házi sertések ártalmatlanítása  állami költségre történik.
  A különlegesen ellenőrzött területen bevezetett azonnali intézkedések A területet határán azonnali hatállyal kétsoros villanypásztor telepítésére kerül sor. A villanypásztor felállításáig fenntartó etetés zajlik a vaddisznók helyben tartására. Ideiglenesen teljes vadászati tilalom lép életbe a vaddisznókra vonatkozóan. Haladéktalanul kezdetét veszi a vadbefogó csapdák telepítése. Azonnali hatállyal megkezdődik a turisták tájékoztatása az ASP veszélyéről.   Az érintett településekről szűrhető adatbázisunkban és interaktív térképünkön tájékozódhatnak.   [caption id="attachment_53254" align="aligncenter" width="598"]ASP-Nébih Különösen ellenőrzött és fertőzött terület Magyarországon[/caption]   (Nébih)