Minden erdészetben csemetekertet létesítenek Kárpátalján

eeszt_bakony_60A megyei vadgazdálkodási és erdészeti főosztály az erdei faiskolák bővítését tervezi. A projekt lényege, hogy megfelelő számú, jó minőségű ültetőalanyokat neveljenek a lakosság igényeinek kielégítésére és az erdőtelepítésekhez – olvasható a Karpataljalap.net oldalon.

Jelenleg 140 erdei faiskola működik a térség erdőgazdaságaiban, összesen 62 hektáros területen. Az utóbbi években az állami finanszírozás hiánya miatt a vállalatok leginkább az erdővédelemre, a munkavédelmi felügyelet biztosítására és a géppark felújítására fordították a pénzforrásaikat. A gazdaságokban működő csemetekerteket nem fejlesztették olyan mértékben, ahogyan azt a korszerű erdőgazdálkodás megkívánná.

Egy frissen elültetett tölgycsemete Pilisszentkereszt közelében 2015. november 16-án. Áder János köztársasági elnök köszönetet mondott a 2014 decemberi a jégkárt szenvedett erdõk helyreállításáért az erdészeknek és az adományokkal támogatóknak. MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Kárpátalján 695,8 ezer hektár területet borítanak erdők. Az erdészeti csemetekertek jelentik az erdők bölcsőjét, ahol a jövő fái növekednek. Jelenleg nincs elegendő faiskola Kárpátalján, ezért döntöttek a hálózat bővítéséről és az ültetőalanyok termesztési technológiájának korszerűsítéséről. Hamarosan a térség valamennyi erdészetében faiskolát létesítenek.

(pershij.com.ua/RV; karpataljanet.net)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?