A Veolia megvásárolta a Bakonyi Erőmű 98 százalékos tulajdonrészét

veoliaMegvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt. az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. 98 százalékos tulajdonrészét – közölte az új többségi tulajdonos szerdán az MTI-vel.

A társaság közleménye szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyta a nyáron aláírt megállapodást, az ügylet tavaly december 28-án zárult az átadás-átvétellel. Hozzátették: a tranzakció összege üzleti titok.

Az átvétellel – mint írták – lehetővé vált, hogy a vállalat elkezdje az erőmű teljes körű átvizsgálását, a problémák feltárását, és ezekre a megoldási lehetőségek kidolgozását.

Az MTI kérdésére megerősítették: a cég vezetése a por- és pernyehullás csökkentését, illetve megszüntetését kiemelt problémának tekinti, és a vizsgálatok lefolytatását követően a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb megoldásokra fog törekedni.

Az 1992-ben megalapított Bakonyi Erőmű Zrt. fő tevékenysége az energiatermelés. A Veolia tájékoztatása szerint az erőmű jelenleg nagyobb részt biomassza – faapríték és mezőgazdasági melléktermékek -, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát, ezzel Ajka egyik legnagyobb foglalkoztatója.

A Bakonyi Erőmű Zrt. nyilvános céginformációs adatai szerint a 2015-ös évet 13,907 milliárd forintos, a 2016-os évet 12,997 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta.

2016. december 31-én a társaság részvényeinek 24,58 százaléka a CARBON Investment Kft., 24,52 százaléka a DG Energia Holding Kft., 24,03 százaléka az IFBL Szolgáltató és Vagyonkezelő Kft., további 26,87 százalék pedig egyéb szervezetek – kisbefektetők, önkormányzatok – tulajdonában volt.

Az új többségi tulajdonos célja, hogy az ajkai erőmű a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá váljon, csökkenjen a széntüzelés – közölte a Veolia.

A Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke szerda este kiadott közleményében üdvözölte, hogy “egy több évtizedes termelési tapasztalattal és Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművével rendelkező, a kormánnyal stratégiai partnerségben lévő nagyvállalat portfóliójába került az ajkai hőerőmű”.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) bizakodásának adott hangot, mert a vállalatcsoport pécsi hőerőművében tett látogatásakor – melynek megtekintett blokkja az ajkaival megegyezően faaprítékkal működik – azt tapasztalta, hogy ott nincs pernye kihullás. Ez az ajkai környezetterhelési probléma megoldását is előrevetítheti – mondta.

bakonyi_eromu

Fenyvesi Zoltán szerint a pécsi példa alapján Ajkán is megvalósítható egy teljesen megújuló energiaforrásokon alapuló tüzelés, valamint egy körkörös, főleg helyi beszállítókra támaszkodó, de fenntartható erőművi működés.

A Veolia cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával.

A csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, emellett további 109 ezer lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát a vállalat.

A Veolia-csoport éves hőenergia-termelése meghaladja a 6400 terajoule-t, évente több mint 500 gigawattóra villamos energiát állítanak elő, illetve egy 42 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltetnek.

A vállalatcsoport jelenleg majdnem 740 embert foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen. Konszolidált árbevétele 2015-ben 46,6 milliárd, 2016-ban 52,8 milliárd forint volt.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?