Agrár-erdészeti rendszerek a klímaváltozás mérséklésének szolgálatában

agrar_erdeszet_2A klímaváltozáshoz vezető folyamatok mérséklése érdekében az USA-beli Illinois Egyetem kutatócsoportja az agrár-erdészeti rendszerekben rejlő lehetőségeket vizsgálja. Abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a jövőben vélhetően az ökoszisztéma-szolgáltatások és a szén-dioxid-kibocsátási egységek (carbon credit) ára emelkedni fog, illetve az élelmiszerek is jelentősen drágulni fognak. Amennyiben ez a forgatókönyv valósággá válik, az agrár-erdészet a mainál sokkal vonzóbb lehet a földtulajdonosok számára. 

A kutatócsoport egy olyan, a kertészeti, az erdészeti és a szántóföldi gazdálkodás elemeit egyesítő termelési rendszer kidolgozásába kezdett, amely a lehető leginkább hasonlít a természetes élőhelyekhez, megközelíti azok szénraktározó és tápanyag-megtartó képességét. E tényezők mellett a a gazdaságossági szempontoknak is meg kell felelnie a modellnek. Az elképzelés alapján a szántóföldi növényeket együtt termesztik a bogyós és héjas gyümölcsűekkel úgy, hogy a fásszárúakból képzett fasorok távolsága a talajművelő, vető-, növényvédő és betakarító gépek munkaszélességével egyezik meg.

A hosszútávra tervezett tartamkísérletekben (jelenleg hároméves) a növényfajok hétféle kombinációban találhatók meg. A skála széles, vannak olyan területek, ahol mindössze két fafajt telepítettek és akad olyan is, ahol fafajok, bokorfajok és különböző takarmánynövények szerepelnek az agrár-erdészeti rendszerben.

A kísérletek folyamán a termésmennyiségek rögzítése mellett, a termelési módszerek, a gazdaságossági szempontok, így például a munkaerőigény értékelésére is sor kerül. A jövedelmezőségi kérdéseket illetően a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy az agro-erdészeti rendszerek esetében hosszútávú megtérüléssel kell számolni. A héjas gyümölcsű fák – szelídgesztenye, dió – a telepítést követő 7-12 év elteltével hoznak megfelelő mennyiségű termést. A többi növény azonban ebben az időszakban is termel hozamot, a szántóföldiek egy, a bogyósok – pl. feketeberkenye, ribiszke – néhány éven belül.

agrar_erdeszet_1

Az Illinoisban zajló kísérletek összegzett eredményeire még néhány esztendőt várni kell, azonban más vizsgálatokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a többfunkciójú fás polikultúrás termesztés gazdaságilag életképes és a környezetbarát. Mivel a mérsékelt éghajlati zónában, e témakörben nagyszabású kísérletek csak Missouriban és Franciaországban zajlanak az imént bemutatott illinois-i mellett, szükség lenne minél rövidebb időn belül újabb agrár-erdészeti rendszerek vizsgálatát célzó modellek létrehozására – olvasható az Illinois Egyetem honlapján.

(Agrofórum Online – Fordította: Polgárné Balogh Eszter)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?