Fakitermelés kezdődik a nyíregyházi Sóstói-erdőben

fakitermelesFakitermelés kezdődik a héten a nyíregyházi Sóstói-erdőben. A kórháztól északra fekvő területen, két egymás melletti erdőrészletben, négy hektáron dolgoznak majd a fakitermelők.

Itt főként akác és tölgy található, az állomány kétharmada csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehet tovább halogatni az erdőfelújítást. Az akác egyébként 63 éves, ennél a fafajnál 35 év a vágásérettségi kor. A tölgy 118 éves, itt előzetesen 80-90 évvel számolnak a szakemberek.

A munkavégzés miatt a Nyíregyházi Erdészet átmenetileg lezárja a területen levő séta- és futóutat. Mivel az erdőrészlet érintkezik a Sóstói úttal, ott is forgalomkorlátozásokra kell majd számítani. Az útszakasz melletti fákat azért érinti a beavatkozás, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy az állomány megbontásának hatására az útra dőlnek.

A munkavégzés a szükséges hatósági engedélyek birtokában történik, az úgynevezett hagyásfákat a Hortobágyi Nemzeti Park és az E-emisszió Egyesület szakembereivel együtt jelölték ki sze erdészek.Ezen a területen található a Sóstói-erdő legnagyobb ligeti csillagvirág populációja, ezt szintén figyelembe vették a munkálatok előkészítésénél.

Fakitermelés a debreceni Nagyerdőben

“A fakitermelés előreláthatóan 3-4 hétig tart, az erdősítést legkésőbb jövő tavasszal, őshonos fafajokkal elvégzik a munkatársaim. A faanyag egy részét feldolgozás után értékesítjük, de a szociális tűzifaprogramba is jut belőle. Az erdőjáróktól türelmet, megértést és fokozott odafigyelést kérünk a munkavégzés ideje alatt” – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

(Nyírerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?