Medvék járnak Aggteleken – Fokozott figyelemre intik a vadgazdálkodókat

barna_medve_2Az utóbbi időszakban több alkalommal kerültek elő barna medve (Ursus actos) esetleges jelenlétére utaló, gyanús nyomok az Aggteleki Nemzeti Park térségében, de ezekből akkor nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban medvétől származnak. Ilyenek voltak például az elmosódott, széttaposott lábnyomok. Néhány nappal korábban azonban a nemzeti park jelzést kapott, hogy Kánó településhatárában medvenyomokat láttak.

Az ANPI munkatársai átvizsgálták az érintett terültet, és sikerült több egyértelmű nyomot találni, és rögzíteni. Ezek alapján 2 példány, egy anyamedve és egy bocs járja a vidéket.

A barna medve az utóbbi években egyre gyakrabban tűnik fel az északi határ környékén hazánkban, ezért mindenképp érdemes egy kicsit többet tudni róluk.

aggtelek_medve_cl

Figyelem!

Az Aggteleki Nemzeti Park felhívja a figyelmet, hogy területén tilos a sátorozás, illetve a fokozottan védett területek – a kijelölt túraútvonalak kivételével – csak engedéllyel látogathatók.

Emellett kérik a vadgazdálkodókat, hogy a lőtt vad zsigereit ne hagyják kint a vadászterületen, a szórókat körültekintően közelítsék meg. A vadkárelhárító vadászatok során fokozott figyelemmel tartózkodjanak a vadászterületen.

A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való – egyébként is csekély valószínűségű – találkozás lehetősége.

(Aggteleki Nemzeti Park)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?