Így zajlott a döntő! – Kisfilm a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjéről (+VIDEÓ)

stihl_donto_2017_75Soha ilyen szoros csata még nem volt az Országos STIHL Fakitermelő Bajnokság döntőjében. Az élboly ugyanis olyan sűrű lett a soponyai Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon megrendezett, 36 csapatos megmérettetésen, hogy mindössze másodpercek döntöttek a dobogós helyezésekről és arról is, hogy ki jutott be a legjobb nyolc csapat közé, amelyek meghívást kaptak a 2018-as Bajnokok Bajnoka egyenes kieséses versenyre.

TELJES KÉPGALÉRIA A SOPONYAI STIHL DÖNTŐRŐL >>>

Szeptember 2-án kiváló időben, színvonalasan megszervezett döntőben az ország legjobb fakitermelő csapatai mérték össze tudásukat. Idén Gyulán kezdődött a bajnokság, majd Császáron, Keszegen, Tamásiban folytatódott, és végül Bükkzsércen zárult, az indulók többsége ezekről a területi fordulókról került ki, amelyek mellé meghívásos alapon szerezhettek még indulási jogot a favágó gárdák.

A férfias küzdelemben a kombinált és a szerelés versenyszám két fordulója után végül egy különösen érzelmes eredményhirdetésen a Bozsó Zoltán, ifjabb Bozsó Zoltán, Strúbel József Dedi és Zsótér Zoltán összeállítású Dalerd Zrt. – Kis István csapat vehette át a győztesnek járó STIHL utalványokat, valamint a házigazda Vadex Zrt. által felajánlott pezsgőket és egy görögországi nyaralást.

„A pályafutásom során nekem ez a csúcs, ugyanis eddig kétszer voltunk második helyezettek, egyszer harmadikok, most pedig megnyertük az országos bajnokságot” – mondta el a Zsótér Zoltán, a győztes csapat oszlopos tagja. A fakitermelő szerint igazi titok nincsen, a jól összekovácsolódott csapatnak köszönhetik a győzelmet. „Már évek óta folyamatosan hozzuk az eredményeket, szinten tudtuk magunkat tartani, sőt, még javulni is sikerült. Szerintem ennek tudható be a jó eredmény” – mondta meghatottan Zsótér Zoltán, majd hozzátette: „ilyen élményben még sosem volt részem. Sportoltam, és értem el eredményeket is, de számomra tényleg ez a csúcs”.

bukkzserc_stihl_36

A második helyen a bükkzsérci fordulóból döntőbe jutott Északerdő Zrt. I. számú csapata végzett, mindössze két ponttal lemaradva a dobogó legfelső fokáról. „Ez a legrosszabb, mert ha 10-15 másodperccel kapunk ki, az elviselhetőbb. De ez a két pont kegyetlen. Igazából a csapatversenyen csúsztunk el, mert a szerelésünk jó volt, ahogy a győztes csapatnak is. Jövőre viszont nem adunk nekik esélyt” – nyilatkozta a verseny után Pankotai Zoltán.

Különösen nagy volt az öröm az Északerdő Zrt.-nél, hiszen a három döntőbe jutott csapatából a IV. számú gárda is dobogóra állhatott, az encsi tűzoltókból álló alakulat a harmadik helyen végzett.

„Az első fordulóban nagyon jó időt mentünk, szerintem más nem is volt olyan gyors, mint mi. Viszont az én hibám miatt tíz büntetőpontot kaptunk, amivel akkor a középmezőnybe kerültünk. A kombinált vágást elrontottam, és volt két egykezezésem, amikor félig elengedtem a fűrészt. A második körben viszont ezt kijavítottam, és így behoztuk a csapatot a harmadik helyre” – mondta el Lukács Zsolt András tűzoltó, az Északerdő Zrt. IV. csapatának tagja. „Mikor lejöttünk a dobogóról Mártika néni sírt, annyira örült, hogy az Északerdő I. és IV. csapata a dobogón végzett. Ennek nagyon örülök, és szeretném megköszönni neki, hogy annyit segített” – tette hozzá érzelmesen.

stihl_donto_2017_22

„A szavak ehhez túl egyszerűek, nagyon nehéz kifejezni, mit érzek” – válaszolta kérdésünkre Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Zrt. humánpolitikai osztályvezetője, az állami erdőgazdaság csapatainak koordinátora. „Nagyon jó érzés ott látni a fiúkat ennyi év munkája után, mivel öt éve tulajdonképpen három, négy vagy öt csapattal lelkesen, szívósan és kitartóan versenyez az Északerdő Zrt. Én vagyok az ő „tyúkanyájuk”. Számomra szakmailag is egy hihetetlen sikersorozat pontja ez az eredmény. Már csak azért is, mert nagyon nemes ellenfelek vannak ezeken a versenyeken, ahol komoly szakmai barátságok is kialakulnak. Ráadásul egy igazi, korrekt, kellemes versenyláz is társul ehhez. Ennek részeseként csak öröm töltheti el az embert, ami igazán nem fejezhető ki szavakban” – tette hozzá Rencsiné Ágh Márta.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is sokan szerettek volna a legjobb nyolc csapat közé bekerülni, hiszen ezek a gárdák jövőre részt vehetnek a Bajnokok Bajnoka egyeneskiesés megmérettetésen. A három dobogós csapat mellett a Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft., a Barfa 2014 Kft., a SEFAG Zrt. – KNT, a Vértesi Erdő Zrt. – Alba Berkenye Kft. és a Tölgyerdő-Gép Kft. vívta ki az indulási jogot a 2018 tavaszára meghirdetett, izgalmas és embert próbáló versenyre.

stihl_donto_2017_60

Bár a szervezők a változtatás jogát természetesen még fenntartják, úgy tudjuk, hogy 2018-ban Ásotthalom, Császár, Kaposvár, Keszeg és Bükkzsérc adhat otthont a regionális fordulóknak. Folytatás tehát egy hosszabb téli szünet után 2018-ban!

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?