8 millió köbméter fát tarolt le a lengyel vihar – Döbbenetes légi felvételek a pusztításról

erdokar_lengyel_vihar_2Az Időkép cikke szerint egész erdőket tarolt le Lengyelországban a múlt hétvégi vihar. Az ország nyugati és északi részén tomboló orkánerejű szél a becslések szerint 8 millió köbméternyi fát döntött ki 45 ezer hektárnyi erdőben. A kidőlt fák eltakarítása legalább 2 évet, míg a természeti regenerálódás évtizedeket vehet igénybe.

Fák tízezrei estek áldozatul a Lengyelország nyugati és északi régióiban múlt hétvégén tomboló viharoknak. Orkánerejű szélviharral kísért zivatarok pusztítottak Lengyelország nyugati és északi részén múlt hétvégén. Egész erdőket pusztítottak el a viharok.

Becslések szerint a viharok több mint 8 millió köbméternyi fát döntöttek ki 45 ezer hektárnyi erdőterületen. Leginkább a Torun, Gdansk és Poznan környéki területeket érintette a természeti katasztrófa – írja a BBC. Egyedül Torunban mintegy 23 ezer erdőt tettek a földdel egyenlővé a viharok, sok ritka növényfajt is elpusztítva.

erdokar_lengyel_vihar

Konrad Tomaszewski, Lengyelország vezető erdésze szerint a kidőlt fák eltakarítása legalább két évet, míg a természeti regenerálódás évtizedeket vehet igénybe. Hozzátette, kétségtelenül ez volt az eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófa Lengyelország, de talán még Európa történelmében is.

(Greenfo.hu; Időkép)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?