Jelentősen csökkentenék az eukaliptusz ültetvények számát Portugáliában

eukaliptuszCsökkentené az eukaliptusz ültetvények nagyságát a portugál kormány, hogy ezzel is mérsékelje a 64 halálos áldozatot követelő júniusi tűzvészhez hasonló erdőtüzek esélyét.

Egy parlamenti bizottság szerdán már meg is szavazta a javaslatot, amelynek értelmében kezdetnek befagyasztanák, hosszabb távon pedig csökkentenék az ország papírgyártásában fontos szerepet játszó eukaliptuszültetvények nagyságát.

Szakértők a mindenütt jelen lévő és könnyen égő eukaliptuszfákat is hibáztatják az erdőtüzekért, amelyekben évi átlagban 100 ezer hektárnyi erdő válik hamuvá. A gyakran rosszul karbantartott eukaliptuszligetek megtalálhatók a falvak és országutak közvetlen közelében is, hozzájárulva a katasztrófaveszélyhez.

Már hosszabb ideje a lisszaboni parlament előtt fekszik az erdészeti törvény reformjának tervezete, a közép-portugáliai tömegtragédia után azonban Antonio Costa miniszterelnök felszólította a pártokat, hogy konszenzussal fogadják el a törvényt “további katasztrófák megelőzése céljából”.

eukaliptusz_2

Az eukaliptusz a legelterjedtebb erdészeti fafaja Portugáliában. 2010-ben 812 ezer hektárt borítottak eukaliptuszerdők, és ez 13 százalékos növekedést jelentett 1995-höz képest.

A kormány terve hosszabb távon felére csökkentené az eukaliptusz ültetvényekkel borított területek nagyságát, és katasztrófamegelőzés céljából az új ültetvényeket inkább a hűvösebb tengerparti sávba telepítenék, ahol ritkábbak az erdőtüzek és termékenyebb a talaj.

Az eukaliptusz ültetvények visszaszorítása nagy gazdasági kihívást jelent, mert az eukaliptuszból nyert papír a portugál GDP mintegy 3 százalékát adja.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?