A száraz területen folytatott erdőgazdálkodást segítenék a marokkói erdészeti tapasztalatok

marokko_erdeszKiemelkedő stratégiai partnert jelent Marokkó Magyarország számára, a Déli Nyitás kapcsán a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése a cél – hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Aziz Akhannouch, a Marokkói Királyság mezőgazdasági, halászati, vidékfejlesztési, víz- és erdőügyi miniszterével folytatott tárgyaláson.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország jelentős, nemzetközi szinten is elismert tudásbázissal rendelkezik az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás fejlesztése; a halbiológia és halgenetika, valamint a haltakarmányozás és takarmányozási technológiák területén, melyet kész megosztani Marokkóval. Magyarország számára a marokkói erdészeti tapasztalatok lehetnek igen hasznosak, mivel olyan extrém száraz területen is folytatnak erdőgazdálkodást, amelyre hazánk még nem talált megoldást, Marokkó számára pedig a magyarországi cédruspopuláció vizsgálata lehet hasznos. A két ország kutatóintézetei között együttműködési megállapodás került aláírása.

Nagy István örömét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy elkészült a két ország élelmiszer-biztonsági hivatalai között egy együttműködési keretmegállapodás, amely várhatóan az agrárkereskedelmi kapcsolatokat is előre lendíti.

Emellett a magyar-gaboni mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről rövid egyeztetést folytatott Nagy István Patricia Tayé Zodi gaboni mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterrel is. Gabon részéről az ország jelentős erdőségei, valamint a nagy mennyiségű kihasználatlan művelhető földterület áll az ország stratégiájának középpontjában, céljuk az importfüggőség megszüntetése. Hazánk kezdeményezte a magyar és a gaboni kutatók közötti kapcsolatfelvételt, és megvizsgáljuk a technológia együttműködés lehetőségeit.

A magyar miniszterhelyettes a Meknes városában megrendezett SIAM nemzetközi agrárvásárra érkezett Marokkóba. A vásáron több magyar cég is bemutatkozott egy nemzeti stand keretében.

(FM Sajtóiroda)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?