Erdei tavak rehabilitációjára nyert komoly forrást a Duna-Dráva Nemzeti Park

duna_drava_nemzeti_park_logoTöbb mint fél milliárd forintos KEHOP pályázati támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park – jelentette be Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Magosi György Dunafalva polgármestere és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Az április 20-i sajtótájékoztatón ismertették, hogy „A Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja”című projekt 335.000.000 forintot nyert el, melynek tervezett befejezési dátuma 2019. június 30., valamint „A Dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei tavak rehabilitációja kotrással, bioremediációval, kisműtárgy építéssel, cserjeirtással” című projekt 185.300.000 forintos támogatásban részesültek. Kivitelezési munkájuk várható befejezése 2019. október 31.

Zsigó Róbert a projektek részletes ismertetése során elmondta: a páratlan természeti környezet a mindennapi élet részét képezi a bajai és bácskai térségben; cél a természeti értékek megőrzése. Kiemelte, hogy az elkövetkező két esztendőben megvalósuló beruházás befektetés a jövőbe, melynek gyümölcsét a gyerekeink és az unokáink fogják megtapasztalni.

Magosi György megjegyezte: erdészként jól ismeri a területet. Hangsúlyozta, a beruházások eredményeképp a falu visszakapja a vízi életet. Az érintett terület korábban a dunafalvai önkormányzat birtokában állt, majd a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megvásárolta és így vehette kezdetét a fejlesztés.

Závoczky Szabolcs kifejtette: a pályázatok lehetővé teszik, hogy segítségükkel fontos élőhelyeket lehessen megmenteni, így helyreállhatnak a hajdani természetes állapotok. A tájidegen fafajok helyét őshonos fajok válthatják fel. A dunafalvai beruházás a természetmegőrzésen túl a helyi lakosságot is szolgálni fogja; példaként a korábbi években megvalósult Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projektet említette. Az összesen több mint félmilliárd forint értékű beruházások nagyban elősegítik a táj eredeti értékeinek helyreállítását és megőrzését.

(FM Sajtó)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?