Olvasónktól – A több éves munkánk mentette meg a tűztől az erdőnket

erdotuz_olvaso_2Újabb olvasói levelet kapott az Erdő-Mező Online, ezúttal az erdőtűz, és az erdei utak állapotának összefüggéseire hívja fel a figyelmet Ritzelné Nagy Piroska. Erdejükben a hét elején tűz ütött ki, és csak azért nem lett komoly káruk, mert az utakat rendszeresen karban tartják.

“Az alábbi történet talán mindenkinek tanulsággal szolgál. Az erdei utak járhatóságára, karbantartására szeretném felhívni a figyelmét. Három éve az összes olyan erdőrészleteket elválasztó erdei utunkat kitisztítottuk, amelyet fák, bokrok szűkítettek, nőttek be. Ahol kellett, markolóval rendeztük a terepet, hogy bármikor járhatóak legyenek az utak. Azóta évente kétszer zúzóval karban is tartjuk.

Ez mentett meg most minket a nagyobb bajtól! Munkánknak köszönhetően ugyanis fel tudott jutni az erdőnkbe tűzoltókocsi.

Tűzgyújtási tilalom volt, ilyenkor az is elég, ha valaki eldob egy csikket, és máris megvan a baj. Hétfőn, április 17-én tűz keletkezett a szomszédos Natura 2000-es erdőben, ami részben átterjedt a miénkre is. Az volt a szerencse, hogy az erdei út rendben volt, mert nagyon meredek domboldalon lángolt az aljnövényzettűz, ahova a tűzoltóknak el kellett jutniuk”

Eddig a tanulságos történet, reméljük, hogy sok Olvasónknak felkeltettük a figyelmét.

Az Erdő-Mező szerkesztpsége továbbra is várja az olvasói leveleket, írásokat az erdo-mezo@erdo-mezo.hu címre vagy Facebook oldalunkra.

erdotuz_olvaso_3

erdotuz_olvaso_2

erdotuz_olvaso_1

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?