A traktorok újszerű pótsúlyozása

0406_potsuly_1A megfelelően pótsúlyozott traktorral gazdaságosabb üzemeltetés biztosítható, nagyobb munkateljesítmény érhető el, változatlan gázolajfogyasztás mellett. Az univerzális traktort pótsúlyozni kell, ha nehéz munkaeszközzel látják el, és ennek következtében nem megfelelően alakul a hosszirányú stabilitása, a kormányozhatóság biztosítása. Az Agrofórum Online gépészeti szakcikke.

A pótsúlyozás indokai és előírásai

Az univerzális traktort pótsúlyozni kell a hátsó függesztő szerkezetre nehéz függesztett munkagépet szerelnek. A hátsó nehéz függesztett munkagép hatására az első tengely és a kormányzott kerekek terhelése kisebb lesz, az erőgép hosszirányú stabilitása romlik. Szélsőséges esetben a traktor kormányozhatósága kritikussá válhat, esetleg megszűnik.

Ezért a traktort ilyen esetben (elől) pótsúlyozni kell. A pótsúly nagysága és elhelyezése olyan legyen, hogy a kormányzott kerék tengelyére a következő hazai rendelet előírása teljesüljön:

A 6/1990.(IV. 12.) KÖHÉM rendelet C. függelék C/1. sz. melléklet II. rész 2. „A traktor terhelési állapotától függetlenül, a mellső tengely kerekeire jutó terhelés nem lehet kisebb a traktor saját tömegének 20%-ánál”.

Természetesen például homlokrakodóval ellátott univerzális traktort hátul kell pótsúlyozni a hosszirányú stabilitás megtartása érdekében.

A gyári kialakítású traktort, ha a gyártó által ajánlott munkavégzési feladattól, munkagéptől eltérően, más körülmények mellett használja az üzemeltető, akkor a körültekintő pótsúlyozás indokolt. A megfelelően pótsúlyozott traktorral gazdaságosabb üzemeltetés biztosítható, nagyobb munkateljesítmény érhető el változatlan gázolajfogyasztás mellett.

Újszerű pótsúlyozási megoldások

John Deere „EZ BALLAST”

Az utóbbi időben újszerű pótsúlyozási megoldások kialakításával lehet találkozni, ezek közül az egyik a John Deere „EZ BALLAST”.

Az EZ BALLAST öntöttvas tömbsúly kialakítása

Az EZ BALLAST öntöttvas tömbsúly kialakítása

A John Deere „EZ BALLAST” elnevezéssel újszerű megoldást dolgozott ki a pótsúlyozás kivitelezésére. Az öntöttvas 1,7 tonna tömegű tömb pótsúlyt a traktor hasa alatt az alvázkerethez emeli fel egy hidraulikus emelőszerkezet. A pótsúly nagyon egyszerűen és gyorsan felszerelhető a traktorra, a következő fázisokban:

1.) Először a vezető pontosan a tömb pótsúly fölé áll a traktorral.

A vezető EZ BALLAST tömbsúly fölé irányítja a traktort

A vezető EZ BALLAST tömbsúly fölé irányítja a traktort

2.) Másodszor a traktoros vezetőfülkéből irányított hidraulikus emelőszerkezettel előbb pozicionálja, majd felemeli a tömb pótsúlyt a talajról. A felemelt pótsúlyt később automatikusan az alvázkerethez rögzíti a hidraulikus emelőszerkezet.

Az EZ BALLAST tömbsúly hidraulikus felemelése és rögzítése

Az EZ BALLAST tömbsúly hidraulikus felemelése és rögzítése

Az „EZ BALLAS” megoldással a traktorra nagyon könnyen, gyorsan felhelyezhető a pótsúly, nehéz függesztett munkagéppel való haladás megkezdése előtt. A pótsúly ugyancsak könnyen fordított sorrendben lerakható, ha a traktornak közúton kell pótkocsis szállítást végezni.

Változtatható kinyúlású orrpótsúly

Az elmúlt év végén zárult EIMA 2016 kiállításon az Ali Sri bemutatott egy olyan orrpótsúly felfüggesztést, amelynél a vezetőfülkéből vezérelt hidraulikus mozgatással folyamatosan változtatható a pótsúly távolsága az első tengely előtt. A nagymértékű, 1 méteres kinyúlási távolság-változtatással az első tengely pótsúlyozása finoman szabályozható a súly le- és felszerelése nélkül – a függesztett munkagép (pl. tároló tartályának) tömegváltózását követve. Az orrpótsúly kinyúlásának változtatásával javítható a gépcsoport hatékonysága és mérsékelhető a hajtóanyag felhasználás.

Pótsúly távolságának folyamatos változtatása hidraulikus mozgatással

Pótsúly távolságának folyamatos változtatása hidraulikus mozgatással

Változtatható kinyúlású orrpótsúly működtetésének automatizálásával például a röpítő tárcsás műtrágyaszóróknál, a röpitőtárcsa talajhoz optimalizált szöghelyzete állandó értéken tartható. A tároló tartály ürítése során a gép munkaminősége javítható a kedvező szóráskép megtartásával.

Mezőgazdasági gépészeti szakcikkek az Agrofórum Online honlapján >>>

(Dr. Varga Vilmos – Agroforum Online)

Kapcsolódó cikkeink:
Magyarország szégyenfoltja az erdészeti géppark – Mocz András az erdészeti géptámogatásról (+VIDEÓ)
Finn erdészeti gépbemutatót tartottak a szombathelyi erdőben (+KÉPEK)
Gledícia Kft.: A Rome erdészeti tárcsa csodákra képes (+VIDEÓ)
Hogy miben jó a Valtra N4 széria?
John Deere erdészeti traktorok erdészeti géptámogatásból
Erdészeti géptámogatás: Prémium STEYR traktorok magas felszereltséggel erdészeti kivitelben

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?