Előnyhöz juttat – Olvasói levél a magánerdős közfoglalkoztatási programról

kozfoglalkoztatott_maganerdo_1Milyen feladatot végeznek a közfoglalkoztatottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erdeiben? Miért hasznos minden szereplőnek a magánerdős program? Erről írt az Erdő-Mező Online szerkesztőségének Fazekasné Dávida Zsuzsanna erdész technikus, erdőgazdálkodó, aki hat közfoglalkoztatottnak nyújt munkalehetőséget. Olvasói levelét változtatás nélkül közöljük.

Nem tudom, hogy magán erdőgazdálkodók be szoktak-e számolni a közmunkaprogramos munkájukról, de én szívesen megteszem. Érzékeltetni szeretném, hogy milyen fontos szerepet játszik az erdészeti tájak körzetében élő emberek életében, boldogulásában a munkalehetőség, amelynek révén hasznos tevékenységet végeznek. Az erdészeti foglalkoztatásban a közmunka programnak is jelentős szerepe van. Az erdészeti szakmunka mellett is új munkahelyeket teremthet, illetve tarthat meg. Nyolc hónapra 6 fő alkalmazott foglalkoztatására kaptam lehetőséget.

A három településről alkalmazott kollégák többek között a parlagfű, allergén- és gyomnövények, valamint inváziós növényfajok irtását, az illegális hulladéklerakók megszüntetését, erdéi sétautak és tanösvények karbantartását végzik. Feladatuk lesz a turista utak tisztítása, az átereszek javítása, a határjelek karbantartása is.

kozfoglalkoztatott_maganerdo_2

A program szakmai megalapozását jelentette, hogy a fő feladat alapvetően a természeti károkat szenvedett erdőterületek rehabilitációja, az öreg állományok felszabadítása az apadéktól, a tűzpászták készítése és a tűzmegelőzést szolgáló feladatok ellátása, a kommunális hulladék gyűjtése és elszállítása – különös tekintettel a Közép-Európát átszelő Mária zarándokút szakaszára.

Emellett az erdőgazdálkodásban szükséges kézimunka-igényes feladatok merültek fel konkrét munkalehetőségként a résztvevők számára. Az erdészeti közmunkaprogram alapvető célja az erdőgazdálkodásban az alacsony technológiát igénylő műveletek elvégzése. Például a csemetekerti kézimunka, az erdősítések ápolása, a vágástér-takarítás, az erdészeti utak, tűzpászták, nyiladékok karbantartása. Tűzpászták készítésével, karbantartásával biztosítani lehet az erdő-, a természet-, és környezetvédelmet. Feltárhatók az erdei ökoszisztémára ható biotikus és abiotikus a kár- és kórtünetek.

kozfoglalkoztatott_maganerdo_3

Ugyanakkor az is be szeretném mutatni, hogy ez a tevékenység az erdészetek számára is mennyire hasznos. Hiszen az erdő ápolására-tisztítására, a természetközeli erdőgazdálkodásra, a csemeteültetésre és -gondozásra, az erdei utak és más közjóléti berendezések karbantartására – akár egész idényre – az erdőket ismerő, megbízható munkaerőt találtam. Az elvégzett feladatok hozzájárulnak az erdők állapotának és szolgáltatásainak javításához, a lakosság pihenéséhez, rekreációjához. Az erdő közjóléti funkcióját igénybe vevő lakosság, mind pedig a munkát végzők olyan előnyökhöz juthatnak, amelyekre a program nélkül nem lenne lehetőségük.

A képeket egy természeti károkat szenvedett erdőrészlet rehabilitációja kapcsán készítettem. Vágástéri takarítás alkalmával az 5 cm-nél vékonyabb átmérőjű gallyat aprítékolják zsákokba a kollégák.

Fazekasné Dávida Zsuzsanna
erdész technikus, erdőgazdálkodó

(Erdő-Mező Online  – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?